Bucurestii zumzaie la 70 de decibeli - cu mult peste limita admisa -, potrivit expertilor municipali, care au masurat, timp de un an, nivelul poluarii fonice a orasului, Capitala fiind singura localitate din tara care detine o harta a zgomotului.
Bucurestii zumzaie la 70 de decibeli - cu mult peste limita admisa -, potrivit expertilor municipali, care au masurat, timp de un an, nivelul poluarii fonice a orasului, Capitala fiind singura localitate din tara care detine o harta a zgomotului.
Noua municipii din Romania - care au peste 250.000 de locuitori - sunt obligate sa-si intocmeasca harti acustice pana la data de 1 aprilie 2007, potrivit HG nr. 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, informeaza Mediafax. Realizarea hartilor de zgomot ar trebui urmate, potrivit legii, de masuri de reducere a poluarii fonice, ce ar putea intra in vigoare incepand de anul viitor. Potrivit masuratorilor efectuate de specilisti in ultimul an - si pentru care municipalitatea a platit aproape doua milioane de euro - Capitala "zumzaie" la peste 70 de decibeli. Aceasta este valoarea medie a zgomotului produs in oras, aproape dublu fata de limita la care ar trebui sa fie expusa urechea umana. Cele mai zgomotoase zone ale Capitalei sunt centrul orasului (bulevardul Magheru) si cartierul Ghencea, unde valorile medii masurate de experti depasesc 75 de decibeli (cu maxime de 81 decibeli). Cea mai "linistita" zona a orasului este cartierul Drumul Taberei, unde au fost inregistrate valori medii de 53 de decibeli.
Ghencea si Magheru "zumzaie" la maxim
Harta zgomotului a fost intocmita de experti, dupa ce au efectuat masuratori - timp de un an - in 12 puncte ale Bucurestiului. Astfel, in cartierul Militari - zona Valea Cascadelor-Preciziei - media pe timpul zilei este de aproximativ 70 decibeli, la fel ca in zona Mircea Voda - Matei Basarab, pe Bulevardul Regina Elisabeta (in fata Primariei Generale) si la Sura Mare. Pe bd. Magheru, in zona Teatrului Nottara, expertii au masurat, in cursul zilei, intre 73 si 80 decibeli, cu o medie de 76 de decibeli, in timp ce pe Bd. Ghencea valorile sunt curpinse intre 71 si 81 decibeli, cu o medie de 75 decibeli. In cartierul Berceni, pe strada Sergent Nitu Vasile, media de zgomot este de 68 de decibeli, la fel ca in zona Dristor - Camil Ressu; in zona Nicolae Titulescu - Calea Grivitei media este de 72 de decibeli; zona Ferdinand - Mihai Bravu sunt, in medie 71 de decibeli, la fel ca in zona Mihai Eminescu - Viitorului. Zona "linistita" a Capitalei este cartierul Drumul Taberei, unde, pe strada Pascani, sunt inregistrati zilnic intre 46 si 58 de decibeli, cu o medie de 53 decibeli.
Agresiunea fonica
In afara punctelor fixe de masurare a zgomotului, municipalitatea Bucurestiului va trimite pe teren trei statii mobile, care sa monitorizeze nivelul poluarii fonice a orasului.
Specialistii din domeniul medical atrag atentia asupra faptului ca multi bucuresteni ar putea avea in timp probleme grave de auz, mergand pana la surditate, din cauza zgomotului mult peste limita admisa care ii agreseaza zilnic. Nivelul admis de decibeli, ziua, in exterior, este de 50, iar noaptea de 40, precizeaza specialistii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin