Procurorii DNA string documente privind relatia presedintelui CJ Botosani, Constantin Contac, cu firmele de deszapezire.„Utilajele" care ar trebui
sa deszapezeasca Botosaniul Afacerile derulate la Directia de drumuri judetene Botosani au intrat in atentia DNA. Doi reprezentanti ai serviciului teritorial Suceava al DNA au ridicat saptamina trecuta peste 100 de acte de la societatea Construct Com, care deszapezeste de mai multi ani caile rutiere judetene. Firma a reusit sa cistige licitatiile organizate de Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), unitate subordonata Consiliului Judetean (CJ), desi nu dispune nici pe departe de utilajele minim necesare unei asemenea activitati. Societatea nu are decit 15 angajati si, conform unui raport al Curtii de Conturi, nu dispune decit de un autoturism si de doua camioane. In realitate, firma inchiriaza aproape toate utilajele necesare de la societatea Transporturi Auto, ale carei actiuni sint detinute de Constantin Contac, presedintele CJ, in proportie de 75%. De altfel, societatea pe care acesta o controleaza a deszapezit drumurile judetene mai multi ani, pina la intrarea in vigoare a Legii incompatibilitatilor, in 2003. Dupa aceasta data, licitatiile pentru deszapezire au fost cistigate de Construct Com.

Grosul merge la Contac

Ioan Andrici, patronul Construct Com, care a fost coleg de liceu la seral cu Contac, a recunoscut ca reprezentantii DNA s-au interesat de documente referitoare la relatiile cu Transporturi Auto. Totodata, seful Construct Com a recunoscut ca firmei pe care o conduce ii ramin maximum 10-15% din banii primiti pentru deszapezire si ca cea mai mare parte se duc la stat si la Transporturi Auto. In ultimii ani, DJDP Botosani a cheltuit in medie 15 miliarde de lei vechi cu activitatea de deszapezire.

„Licitatiile le cistig datorita experientei pe care o am. Daca nu ii convine cuiva ca am inchiriat utilaje de la domnul Contac sau Transporturi Auto... Eu le inchiriez si de la prefect, si de la cei care trimit presa aici", a afirmat Ioan Andrici. El este convins ca fara voia sa este implicat in jocuri politice, dar sustine ca nu ii este frica. Actualul sef al DJDP, Geanina Pintilie, a declarat ca licitatiile au fost cistigate de firma care a cerut pretul cel mai mic.

Procurorii DNA l-au audiat recent si pe subsecretarul de stat Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care, atunci cind era consilier judetean la Botosani, a facut public un raport al Curtii de Conturi ce il incrimina pe Contac.