Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini - care ocupa portofoliul pentru Justitie si Afaceri Interne in executivul comunitar - a sustinut ieri intr-o conferinta de presa initiativele ministrilor Vasile Blaga si Monica Macovei. "Trebuie sa-
Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini - care ocupa portofoliul pentru Justitie si Afaceri Interne in executivul comunitar - a sustinut ieri intr-o conferinta de presa initiativele ministrilor Vasile Blaga si Monica Macovei. "Trebuie sa-i felicit pe ministrii Blaga si Macovei pentru succesele inregistrate in faza de preaderare", asa si-a inceput Franco Frattini discursul de ieri in fata jurnalistilor romani. Oficialul european s-a referit in discursul sau la afirmatiile ministrului Macovei pe care le-a sustinut in totalitate. In cursul zilei de ieri Frattini s-a intalnit cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu ministrii Blaga si Macovei, urmand ca in cursul serii sa se intalneasca cu presedintele Traian Basescu.
Agentia Nationala de Integritate
Romania are nevoie de Agentia Nationala pentru Integritate, nu pentru ca este un reper principal, ci pentru ca este si in interesul cetatenilor Romaniei ca aceasta institutie sa existe, a declarat ieri comisarul european Franco Frattini. El a subliniat ca trebuie evitata "posibila slabire" a ANI si si-a exprimat speranta ca Parlamentul va aproba proiectul legislativ. Comisarul european a continuat sustinand ideea ministrului Monica Macovei, afirmand ca "cea mai buna varianta ar fi ca noul cod penal sa intre in vigoare in paralel cu noul cod de procedura penala, este evident ca cele doua coduri trebuie sa mearga impreuna". Oficialul european a sustinut pozitia ministrului Macovei si in ceea ce priveste procedura de numire a procurorilor. Frattini a mai subliniat ca "foarte mult depinde de modul in care Parlamentul va trata implementarea reformei".
DGA si ministrul Blaga
Comisarul Frattini a mai afirmat ca a fost informat de ministrul Blaga cu privire la numirea unui nou director la Directia Generala Anticoruptie afirmand ca este sigur "ca acest nou director va munci intens pentru investigarea si combaterea coruptiei". Intrebat de acuzatiile fostului sef DGA, Marian Santion, aduse ministrului Blaga, comisarul european a afirmat: "Trebuie sa spun sincer ca am incredere totala in ministrul Blaga, pentru mine, din pozitia mea, este foarte periculos sa acuz fara sa am dovezi - eu respect statul de drept si o prima conditie a statului de drept este ca atunci cand ai o dovada sa mergi cu ea imediat la procuror". Comisarul Frattini a laudat-o si pe Monica Macovei afirmand: "Rolul jucat de ministrul Macovei este crucial in consolidarea reformei, in opinia sa premierul Tariceanu a facut foarte bine confirmand si pastrand pe Monica Macovei".
Vizele pentru Republica Moldova
Comisarul Franco Frattini s-a referit in discursul sau la problema vizelor si a solicitarilor de cetatenie venite din Republica Moldova. "Am primit de la ministrul Macovei proiectul pentru noua lege a cetateniei, expertii nostri vor analiza textul", a afirmat Frattini, care a precizat ca Republica Moldova trebuie incurajata sa sustina infiintarea unui centru de vize. "Daca autoritatile moldovene vor coopera atunci vom putea incheia acordul in luna aprilie. Iar aprobarea acestui acord va reduce numarul de cereri pentru cetatenie, va trebui sa facem fata in viitor cererilor de vize", a mai spus Frattini care a salutat initiativa lui Vasile Blaga de creare la Chisinau a unui centru pentru eliberarea vizelor pentru Uniunea Europeana.
Tariceanu ii promite lui Frattini legea ANI
Premierul Tariceanu a afirmat, in discutia de ieri cu comisarul Franco Frattini, ca sustine in continuare aprobarea Legii ANI de catre Parlament intr-o forma cat mai apropiata de cea a Guvernului si a apreciat ca actul va fi adoptat pana la finele lunii martie.
"Primul-ministru a afirmat ca sustine, in continuare, cu fermitate, adoptarea proiectului de Lege privind infiintarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate de catre Parlament, intr-o forma cat mai apropiata de cea aprobata anul trecut de Guvern. Seful Executivului a precizat ca are motive sa creada ca acesta va fi adoptat pana la sfarsitul lunii martie, urmare a ecoului pe care l-a avut apelul sau privind aprobarea acestui act normativ, adresat Senatului Romaniei in cursul acestei saptamani", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.