Dirijarea catre Spitalul 9
Ofiterul Ionut Bratu, din cadrul Directiei de Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a fost gasit in data de 5 martie 2007, la marginea unei paduri din comuna Voluntari, despuiat,
Dirijarea catre Spitalul 9
Ofiterul Ionut Bratu, din cadrul Directiei de Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a fost gasit in data de 5 martie 2007, la marginea unei paduri din comuna Voluntari, despuiat, in stare critica, cu mintile ratacite. Ofiterul disparuse de cateva zile si nimeni nu stia unde se afla. Dus la sediul Politiei Voluntari, inspectorul Bratu a fost dat pe mana unei ambulante locale, care l-a imobilizat si i-a administrat calmante, data fiind starea acestuia de agitatie.
Dar, surpriza, ofiterul - care lucra la o serie de dosare extem de importante, printre care si dosarele celebrului Stefan Radulescu - nu a fost dus la spitalul Ministerului de Interne, asa cum se procedeaza cu orice politist cu probleme de sanatate - ci direct la Spitalul 9 "Alexandru Obregia", unde a fost internat intr-o camera pentru persoane cu comportament periculos. Cine a luat aceasta decizie, de ce ofiterii de la DCP, care au venit la fata locului, au permis acest lucru si nu au cerut sa fie prezent un medic de la Interne?! De ce pacientul sta pe "un pumn de sedative" administrate zilnic, in conditiile in care nu se comunica diagnosticul?
Bratu nu era nebun
Pentru cine nu-l cunoaste pe ofiterul in varsta de 28 de ani, acesta are o constitutie firava, fiind mic de inaltime, deloc agresiv. Reporterii ZIUA l-au cunoscut in repetate randuri, ca un politist cu inteligenta vie, fara nici o manifestare patologica. A pune un asemenea om dupa gratii, intre nebuni periculosi, este de-a dreptul deplasat. Desi cei de la DCP din IGPR sustin ca Ionut Bratu nu avea urme de violenta pe corp, apropiatii lui sustin cu tarie ca acesta avea mai multe vanatai si lovituri in zona fetei, in special la frunte si la falca: "Umflatura de la falca a fost vazuta de mai multe persoane atunci cand ofiterului i s-a ras barba" imediat dupa internare. Bratu nu-si mai aminteste nimic din ceea ce i s-a intamplat, cu exceptia unei lovituri in fata pe care a primit-o. In primele zile nu si-a recunoscut nici mama.
Apropiatii sai sunt contrariati de faptul ca la Spitalul 9 nimeni nu i-a facut in prima saptamana analizele necesare: tomografie (pentru a se constata urmarile loviturii de la cap), teste antidrog pentru a se vedea daca starile de amnezie si agitatie nu i-au fost generate de administrarea unor substante chimice de catre cei care l-au lovit si l-au rapit cateva zile. Unuia dintre apropiatii sai i s-a explicat acum doua zile ca nu i s-au facut analize pentru ca nimeni nu le-a platit. De ce ofiterului nu i s-au facut imediat testele necesare in reteaua medicala a Internelor? De ce sefii si colegii lui nu l-au vizitat la spital, asa cum sustin apropiatii lui Bratu? Cine are interesul ca acesta sa fie prezentat drept o persoana a carei loc este la balamuc? Reporterii ZIUA au incercat sa afle date de la medici, insa acestia au invocat secretul medical.
Ancheta trebuie preluata la alt nivel
La ora actuala, diagnosticul medical nu este cunoscut de nimeni, nici de catre familie. Miercuri dupa-amiaza, ZIUA a solicitat Biroului de Presa al IGPR sa comunice situatia de fapt si cauzele pentru care ofiterul a ajuns in starea de "leguma". Raspunsul oficial al IGPR, oferit ziarului nostru in cursul zilei de ieri, demonstreaza ca cei de la DCP (care au redactat in fapt raspunsul trimis catre ZIUA de catre Biroul de Presa al IGPR), si care sustin ca s-ar derula "o investigatie" pe acest caz, dupa zece zile de la internare n-au nici o varianta de diagnostic medical, nu au nici o analiza daca acesta a fost traumatizat ori i s-au administrat substante chimice si nu cunosc nici imprejurarile disparitiei acestuia.
Mai mult, comunicatul IGPR vorbeste despre propriul ofiter ca despre un caz deja patologic: "Avand in vedere starea medicala, ofiterul a fost introdus in camera pentru persoane cu comportament periculos. Dupa obtinerea rezultatelor medicale de specialitate se vor lua masuri si cu privire la situatia profesionala a acestuia".
Cu privire la intrebarile adresate de ziarul nostru, care vizau declaratiile unor apropiati ai lui Bratu, care sustin ca acesta le-a declarat anterior incidentului ca seful sau, comisarul Constantin Duvac, l-ar fi sfatuit sa "uite" de dosarele lui Stefan Radulescu, comunicatul IGPR sustine ca Duvac nu ar fi putut sa dea asemenea dispozitii, intrucat procurorul si nu comisarul indrumau cercetarile penale in dosar. Dat fiind aceasta suspiciune, de ce ancheta privind starea politistului Bratu (internat la Spitalul 9 peste noapte) nu este preluata de alt serviciu de cercetari care sa prezinte garantii de obiectivitate si este lasata la discretia sefului acestuia?
La inchiderea editiei, medici din Spitalul nr. 9 au declarat presei ca nu se cunoaste diagnosticul lui Bratu si ca nimeni dintre cei care l-au consultat nu poate spune ce are. Profesorul Dan Mihailescu a recunoscut ca ofiterul prezenta o pata rosie pe maxilar, care a fost vazuta dupa ce i s-a ras barba. In privinta diagnosticului ofiterului, medicul a lansat ipoteza unui "delir mistic".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.