Rata medie a inflatiei din Romania pentru februarie 2006-februarie 2007 fata de precedentele 12 luni, situata la 5,8%, este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana (UE), ocupand locul trei, dupa Bulgaria si Letonia, potrivit Eurostat, biro
Rata medie a inflatiei din Romania pentru februarie 2006-februarie 2007 fata de precedentele 12 luni, situata la 5,8%, este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana (UE), ocupand locul trei, dupa Bulgaria si Letonia, potrivit Eurostat, biroul de statistica al UE. Bulgaria a inregistrat, in perioada mentionata, o rata medie a inflatiei de 6,9%, iar Letonia de 6,6%, se arata intr-un comunicat al Eurostat. Cele mai bune performante au fost inregistrate de Finlanda (1,3%), Polonia (1,4%), Olanda si Suedia, fiecare cu cate 1,6%. Potrivit datelor din luna ianuarie, Romania ocupa tot locul trei, cu o inflatie de 6,2%, dupa Bulgaria (7,4%) si Letonia (6,5%). Pentru calculul inflatiei a fost utilizat indicele armonizat al preturilor de consum.
Potrivit Eurostat, rata inflatiei din Romania din luna februarie, comparativ cu februarie 2006, a fost de 3,9%, nivel apropiat de cel prezentat de Institutul National de Statistica (INS), de 3,8%, calculat pe baza indicelui preturilor de consum din Romania. Diferenta dintre cele doua raportari a fost inregistrata si in ianuarie, cand Eurostat a indicat o inflatie de 4,1%, iar INS de 4%. Indicele armonizat este utilizat pentru comparatii intre statele membre ale UE. Inflatia din zona euro a stagnat, in luna februarie, la 1,8%. Media februarie 2006 - februarie 2007 fata de precedentele 12 luni a fost de 2,1%.
Pe de alta parte, Eurostat constata ca, in Romania, costurile nominale orare cu forta de munca aferente ultimului trimestru din 2006 au inregistrat cea mai rapida crestere din UE, comparativ cu perioada similara din 2005. Avansul costurilor cu forta de munca a fost de 29,9% in Romania, dupa care au urmat Letonia (26,9%) si Lituania (19,7%). Costurile salariale au urcat, in Romania, cu 29,8%, iar alte costuri cu 30%. Cel mai important avans al costurilor totale, de 34,9%, a fost inregistrat in activitatile de constructii, urmate de servicii (29,6%) si industrie (29,2%). In cazul Bulgariei, cresterea costurilor orare cu forta de munca a fost de 6,2%. Costurile cu salariile au avansat cu 11,2%, insa alte costuri au scazut cu 8,4%. Celelalte costuri includ contributiile sociale platite de angajatori, alaturi de alte taxe. Costurile salariale sunt compuse din remuneratii directe, precum si din alte beneficii primite de angajat pentru munca depusa. Avansul mediu al costurilor cu forta de munca din cele 27 de state membre ale UE a fost de 2,8%. Cele mai reduse cresteri au fost inregistrate in Germania (1,2%), Malta (1,7%) si Suedia (2%). (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.