Mircea Cosea (foto) s-a alaturat grupului de extrema dreapta din PE.

Bunele obiceiuri de acasa nu se fac uitate nici atunci cind e vorba de Parlamentul European. Dupa ce in tara a schimbat nu mai putin de patru partide, eurodeputatul Mircea Cosea a anuntat ieri ca s-a afiliat grupului de extrema dreapta din PE - Identitate, Traditie, Suveranitate (ITS), urmind sa paraseasca rindurile liberal-democratilor europeni. Motivul acestui transfer: Cosea se simtea marginalizat in rindurile euroalesilor PNL, partid pe care, de altfel, l-a parasit recent.

Coleg cu Le Pen

In ciuda faptului ca va fi coleg in cadrul ITS cu cei cinci europarlamentari ai PRM, Cosea a precizat ca nu se va alatura formatiunii conduse de Vadim Tudor, preferind sa ramina independent. Mai mult, „parintele Cuponiadei" s-a grabit sa nege si eticheta de grup extremist a ITS. „Nu e un grup extremist, xenofob si in nici un caz de extrema dreapta", crede Cosea despre echipa parlamentara condusa de ultranationalistul francez Jean-Marie Le Pen.

Turist exemplar

De la stinga la dreapta si de acolo la extrema, traseul politic al lui Mircea Cosea nu a tinut cont de-a lungul timpului de nici o doctrina. Fost membru al Grupului un Viitor pentru Romania, Cosea devine ministru al Reformei in guvernul Vacaroiu si totodata membru PDSR, de unde pleaca in 1996 alaturi de Teodor Melescanu pentru a infiinta ApR. De aici, pe lista lui Cosea urmeaza UFD, o intoarcere in ApR, si intrarea in PNL, dupa fuziunea celor doua partide. In luna ianuarie a acestui an, CNSAS anunta ca actualul eurodeputat a fost colaborator al Securitatii.