"Luna de luna, rata medie anuala a inflatiei - prin nivelurile inregistrate de cativa ani incoace - confirma procesul dezinflationist din Romania", se arata intr-o scurta analiza a directorului adjunct al Directiei Statistica din cadrul BNR, Constant
"Luna de luna, rata medie anuala a inflatiei - prin nivelurile inregistrate de cativa ani incoace - confirma procesul dezinflationist din Romania", se arata intr-o scurta analiza a directorului adjunct al Directiei Statistica din cadrul BNR, Constantin Chirica. El adauga ca, de la 6,56%, nivel inregistrat in anul 2006 fata de anul 2005, rata medie anuala a inflatiei, calculata conform metodologiei europene (media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni anterioare) a scazut la 6,15% in ianuarie 2007, apoi la 5,77% in februarie 2007. Mai exact, cea din urma rata a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada martie 2006 - februarie 2007, in raport cu media preturilor din perioada martie 2005 - februarie 2006, a fost mai mare cu 5,77%. In Romania, incepand cu anul 2000, se inregistreza un proces continuu de dezinflatie. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei a fost anul trecut de 4,87% (decembrie 2006/decembrie 2005), de 4,01% in ianuarie 2007 (ianuarie 2007/ianuarie 2006) si de 3,81% (februarie 2007/februrie 2006). De subliniat ca ambele sunt rate anuale oficiale calculate in baza acelorasi metodologii europene. "Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre Banca Nationala a Romaniei - asa cum procedeaza toate bancile centrale - ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. De asemenea, rata anuala a inflatiei este folosita la fundamentarea politicilor sociale, economice, bugetare, fiscale. Rata medie anuala a inflatiei constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala: stabilitatea preturilor. Indicator luat in calcul, potrivit criteriilor de la Maastricht, in procesul de trecere la euro. Iar cand diferenta de amplitudine dintre cele doua rate anuale devine nesemnificativa, atunci se indeplineste obiectivul spre care tintim: consolidarea stabilitatii preturilor in Romania", arata directorul BNR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.