Regulamentar, schimbarea denumirii si reafilierea nu sint posibile. Oficialii FRF si LPF cauta o solutie de compromis, in timp ce Iancu ameninta cu retragerea echipei din campionat.

Marian Iancu arunca pisica moarta la Casa Fotbalului. Dupa ce Federatia Romana de Fotbal (FRF) a fost somata de FIFA sa puna in aplicare decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv in cazul palmaresului Politehnicii Timisoara, forurile interne se lovesc de regulamentele din interior. Potrivit „Regulamentului de organizare a activitatii fotbalistice", schimbarea denumirii unui club de fotbal se poate face „numai in perioada dintre doua editii ale campionatului". Astfel, desi FRF este obligata ca pina la 23 martie sa adopte decizia Tribunalului de la Lausanne, care impune clubului patronat de Marian Iancu sa nu mai foloseasca numele de Politehnica Timisoara sau culorile alb-violet, procedura nu este posibila pina la sfirsitul campionatului. „Vom vedea, se va judeca. Acest caz este de competenta Comisiei Juridice pentru Statutul Jucatorului. Aceasta interdictie a schimbarilor juridice in timpul campionatului este prevazuta in regulamentele interne, aprobate de forurile internationale. Nu stim cum e statutul FIFA. Se va gasi o solutie", ne-a declarat secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru.

Iancu suna retragerea

In continuare, patronul gruparii banatene, Marian Iancu, ameninta cu retragerea din campionat in cazul in care FRF va aplica decizia Tribunalului de la Lausanne si il critica dur pe directorul general al forului, Ionut Lupescu. „Probabil FIFA nu este informata corect despre adevarul din Romania. Daca se va lua in calcul si vom fi supusi unui asemenea tratament, este o ofensa adusa tuturor sustinatorilor echipei Politehnica Timisoara, la adresa banatenilor si a suporterilor nostri. Daca aceasta decizie va fi pusa in aplicare, nu mai are nici un rost sa continuam. Ne vom retrage din fotbal. Probabil vom vinde toti jucatorii, tot ceea ce este de vindut si ne vom retrage. Nu mai are rost sa continuam. Oficialii FRF sint impotenti si nu au decit sa-si dea demisia", ameninta Iancu. Oficialul timisorean il considera vinovat pe Lupescu, prin prisma prieteniei cu patronul lui FC National, Constantin Iacov, care a recunoscut ca a avut discutii cu detinatorul palmaresului Politehnicii, italianul Claudio Zambon, pentru cumpararea acestuia. „Probabil ca este suparat ca prietenul sau de la FC National, Iacov, a pierdut doi jucatori pentru Poli, probabil a fost suparat cind am jucat cu echipa de tineret impotriva lui Dinamo, echipa lui de suflet, si acum vrea sa se razbune. Trebuie sa afle ca el este platit din banii nostri si are datoria sa ne apere interesele. El incearca sa distruga Poli Timisoara cu orice pret. Daca FRF este santajabila din interior, se va supune dorintei lui Zambon, viitor partener al lui Iacob, prietenul lui Lupescu", afirma Iancu.

Audienta la Nasu’

De partea cealalta, Ionut Lupescu se apara si il sfatuieste pe Iancu sa nu retraga echipa. „Iancu a fost acum citeva saptamini la Mircea Sandu, alaturi de mine, si

i-am prezentat toate caile pentru atac. Ni s-a parut de la inceput ca decizia TAS nu este in ordine. Si acum ni se pare la fel, dar trebuie sa ne supunem ei fiindca sintem membri afiliati ai FIFA si UEFA. Am fost uimit de declaratiile lui Marian Iancu si vreau sa il atentionez public ca nu are moralitatea necesara sa ma acuze. Este o mare magarie ceea ce face acest om. Incearca sa ne puna in cap tot publicul din Timisoara. Cred ca are probleme la Timisoara si incearca sa indrepte atentia asupra altei persoane, si aceea sint eu. Acest circ nu isi are rostul", afirma Ionut Lupescu, in timp ce secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, sustine ca Poli n-a fost interesata de la inceput de acest caz: „Poli Timisoara nici macar nu s-a aparat. Instanta de la Lausanne a tinut cont doar de documentele trimise in prima instanta, in vreme ce noi am judecat dupa un dosar care continea toate informatiile. TAS nu a mai acceptat acest nou dosar al timisorenilor, spunind ca este deja prea tirziu".

FRF risca dezafilierea

Tribunalul de Arbitraj pentru Fotbal a obligat inca de pe 5 decembrie 2006 clubul banatean sa nu foloseasca numele Politehnica Timisoara, culorile alb-violet, palmaresul sau sigla clubului si, in plus, sa plateasca o compensatie de 90.000 de euro si cite 5.000 de euro pentru fiecare meci disputat dupa aceasta data. Cu toate acestea, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a dat dreptate, pe 22 februarie, clubului FCU Politehnica in litigiul cu SC FC Politehnica Timisoara SA, patronat de italianul Claudio Zambon, in ceea ce priveste palmaresul echipei de fotbal, ignorind decizia TAS. In cazul in care nici pina pe 23 martie hotarirea nu va fi aplicata, FRF risca penalizari, neprogramari ale echipei nationale sau chiar dezafilierea de la FIFA.

Palmaresul, arvunit de Iacov Presedintele clubului National, Constantin Iacov, a declarat in repetate rinduri ca este interesat de palmaresul Poli Timisoara, din cauza chiriei mari platite BNR pentru baza sportiva din Cotroceni, dar si pentru a plati polite mai vechi lui Marian Iancu. Se pare ca Iacov a batut palma inca de acum doua saptamini cu Zambon pentru cumpararea palmaresului. (O.D.)

Regulament FRF Articolul 2.1: „Cluburile pot solicita forului la care sint afiliate schimbarea denumirii sub care figureaza ca membri afiliati numai in perioada dintre doua editii ale campionatului".

Jucatorii se tem de Iancu Amenintarea patronului Marian Iancu potrivit careia va retrage echipa de pe teren in cazul in care FRF va aplica decizia TAS in privinta palmaresului a avut ecou printre jucatorii banateni. „Daca va fi asa, va fi foarte rau pentru jucatori. Nu stiu daca va fi o problema daca Iancu vrea sa vinda jucatorii, cel putin in privinta mea. In orice moment, daca as fi pus pe lista de transferuri, as avea unde sa plec. Daca as fi pus in situatia de a nu mai juca, eu, unul, nu as accepta sa stau degeaba", spune Mihaita Plesan, in timp ce antrenorul interimar Iosif Rotariu considera ca se va rezolva amiabil: „Domnul Iancu are motive personale sa spuna acest lucru, e decizia dinsului, dar cred ca, intr-un final, se va ajunge la o intelegere. Nu cred ca poate cineva sa vina, sa stea un an la Timisoara si sa plece cu palmaresul. Nu o vad pe Poli jucind in alte culori decit cele alb-violet".

Nu de aceeasi parere este directorul tehnic Jackie Ionescu. „Ca sa se stinga acest conflict monstruos, creat de niste aratari ale fotbalului din Timisoara, cred ca varianta este urmatoarea: avind in vedere ca Politehnica s-a infiintat in 1921, sub numele de Universitatea Politehnica Timisoara, ar putea reveni la numele de Universitatea sau Stiinta Timisoara, cu culorile alb-negru cu care a debutat in ‘21, care sint culorile principale ale clubului", propune fosta glorie a Banatului. (F.D.)