Premierul Tariceanu a anuntat ca Romania va intra, pina la toamna, in programul mondial care isi propune sa dea fiecarui copil cite un laptop. (UPDATE)

1,2 milioane de elevi din Romania ar putea deveni beneficiari ai programului "Un laptop pentru fiecare copil" (OLPC), a anuntat ieri seara Calin Popescu Tariceanu dupa intilnirea cu seful cercetatorilor in domeniul educatiei avansate de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Nicholas Negroponte (foto), autorul proiectului. Nicholas Negroponte i-a prezentat prototipul si deputatului Ioan Ghise, initiatorul unui proiect de lege care prevede adoptarea programului in Romania.

Clientela pestrita

Proiectul, pe care initiatorii il considera unul „educational", prevede ca guvernele partenere sa cumpere laptopurile necesare elevilor. Computerul are o configuratie minimala, fiind potrivit pentru navigarea pe Internet si pentru scrierea de texte, dar nu si pentru sarcini complexe cum sint jocurile avansate sau editarea video. Pretul de productie este acum de aproape 140 de dolari, insa MIT se asteapta ca acesta sa scada pe masura ce vor fi produse mai multe unitati. Aparatul va fi vindut la nivelul costurilor, adica non-profit, insa nu va fi disponibil pe piata libera.

Pina acum, s-au inscris in program citeva state din lumea a treia (Nigeria, Ruwanda, Cambodgia etc.), citeva din America de Sud (Argentina, Brazilia etc.), dar si doua state americane - Maine si Massachusetts.

Nicholas Negroponte este membru al unei familii de greci, cu oarecare radacini romanesti. El este fratele mai mic al lui John Negroponte, fostul coordonator al tuturor serviciilor americane de informatii.

Stire actualizata, astazi, la 9.30.