Scenariul este limpede. Clocit de mult, el a fost lansat o data cu amanarea alegerilor europarlamentare. Urmatoarea miscare va fi scoaterea PD-ului de la guvernare. Chestiune de zile. Cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii, dupa raportul de tara. Pen
Scenariul este limpede. Clocit de mult, el a fost lansat o data cu amanarea alegerilor europarlamentare. Urmatoarea miscare va fi scoaterea PD-ului de la guvernare. Chestiune de zile. Cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii, dupa raportul de tara. Pentru a evita riscul ca inlaturarea Monicai Macovei de la Justitie sa atraga activarea clauzei de salvgardare. Pretextul excluderii PD: refuzul ministrilor de Interne si de Justitie de a semna ordonanta de amanare a alegerilor. Astfel, vor spune liberalii, PD s-a plasat singur in afara guvernarii. Tariceanu se va prezenta in fata Parlamentului cu un guvern restructurat, din care va lipsi PD, dar din care probabil va face parte in continuare UDMR. Ramanerea maghiarilor la guvernare nu e inca batuta in cuie, deoarece ar putea atrage refuzul PRM de a valida cabinetul. Asupra acestui aspect. Tariceanu inca negociaza. Cu sau fara UDMR, noul cabinet va primi votul de investitura al Parlamentului. Astfel, PD e aruncat in opozitie, iar la putere intra PSD, PC si PRM, alaturi de PNL-UDMR.
Basescu nu poate face nimic pentru a impiedica manevra. Ce urmeaza? Tariceanu a obtinut un balon de oxigen. O amanare a decontului. Chiar daca atacurile de hartuire ale presedintelui si ale aliatilor sai din opozitie, PD si PLD, vor continua, nu de aici i se va trage premierului. Ci de la apropiatii sai. Noii aliati nu il sprijina pe Tariceanu pe ochi frumosi. Nu l-au luat in brate pe gratis. Osul lasat liber de PD va trebui impartit. Prefecti, subprefecti, sefi si sefuleti de agentii si autoritati nationale, de directii judetene, distribuitori de contracte grase. Osul nu e mic, dar si pofta e mare. Liberalii care au asteptat doi ani dezrobirea de sub jugul lui Basescu, pentru a se infrupta singuri din toate bunatatile astea, vor vedea inciudati cum osul visat zboara, ca in desene animate, spre ograda vecinului Voiculescu, a megiesului Geoana, a cumatrului Vadim.
Mormaiala liberalilor nemultumiti risca sa se transforme in razmerita daca, in toamna, PNL intregistreaza un scor slab. Tariceanu a amanat europarlamentarele in speranta unei redresari a partidului. Cred ca a calculat gresit. Mezalianta cu PSD, PRM si PC nu le va aduce liberalilor voturi suplimentare. Dimpotriva, va produce dezamagire in randurile electoratului traditional de dreapta, care se va indrepta spre PD sau PLD. Transpare din declaratiile premierului intentia unei politici populiste pana in toamna. Se vor indesi cadourile de la stat catre diverse categorii de populatie defavorizate, dar tare ma tem ca voturile se vor duce tot la Becali. Un scor slab la alegerile din toamna va crea forfota mare la PNL, in perspectiva alegerilor locale din vara lui 2008 si a alegerilor generale din iarna aceluiasi an. O cota mica inseamna ca pe liste sunt prea putine locuri sigure. (E greu de crezut ca se va adopta o lege a votului uninominal pana in toamna). Clientela de partid incepe sa simta nesiguranta si cauta sa se orienteze spre alte locuri mai manoase. Iar colegii din conducere adulmeca mirosul de sange si incearca sa muste beregata sefului slabit. Sa-i ia locul in fruntea haiticului.
Nu e un scenariu prea roz pentru Tariceanu. La el trebuie adaugata perspectiva celor doua referendumuri, pentru suspendarea presedintelui si pentru votul uninominal. Doua raspele, care vor macina si mai mult autoritatea liderului PNL. Primul, pentru ca-l va victimiza pe Basescu, al doilea pentru ii va oferi aceluiasi Basescu o victorie, prin anexarea electoratului dornic de o schimbare a clasei politice. Daca premierul nu va vrea, nu va sti sau nu va putea sa le evite, e pierdut. Dar poate ca nici nu si-a propus mai mult decat supravietuirea politica pana la sfarsitul mandatului. Poate ca miza a fost doar schimbarea lui Macovei si salvarea prietenilor cu dosare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.