Premierul si-a asumat ieri decizia amanarii datei alegerilor pentru Parlamentul European, printr-o Ordonanta de urgenta, in ciuda opozitiei presedintelui si a PD. Refuzul ministrului de Interne de a semna actul normativ, l-a facut pe Tariceanu sa-
Premierul si-a asumat ieri decizia amanarii datei alegerilor pentru Parlamentul European, printr-o Ordonanta de urgenta, in ciuda opozitiei presedintelui si a PD. Refuzul ministrului de Interne de a semna actul normativ, l-a facut pe Tariceanu sa-i ceara lui Blaga sa-si gaseasca alt Executiv. Dupa o ultima incercare de a-l convinge pe premier sa nu amane alegerile, Traian Basescu l-a acuzat pe acesta de intelegeri secrete cu PSD si i-a transmis ca motivele amanarii sunt false. Urmatorul pas al razboiului dintre PNL si PD va fi, potrivit unor surse oficiale, o restructurare a Executivului, cand premierul ii va alunga pe democrati din Guvern.
Euro-alegerile spre toamna
Anuntata in urma cu cateva zile de premierul Tariceanu, decizia amanarii euro-parlamentarelor a fost oficializata ieri, intr-o sedinta extraordinara a Executivului. Presedintele a descins la Guvern ieri, la ora anuntata pentru inceperea sedintei (11.00 - n.red.), cu toate ca, in urma cu o zi, primul-ministru a apreciat, intr-o scrisoare, ca prezenta sefului statului la Palatul Victoria "nu este justificata". La intalnirea cu Traian Basescu au participat, conform unor surse oficiale, numai membrii Cabinetului, consilierii ministrilor si purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Safroiu fiind tinuti la usa. Discutiile au durat aproximativ o ora, apoi seful statului a parasit sediul Executivului, iar premierul a coborat sa ofere presei "o scurta informare". "Tin sa subliniez ca sedinta de Guvern nu a inceput, deci presedintele nu a participat la o sedinta de Guvern. Domnia sa s-a exprimat in sensul dorintei de consulta Guvernul", a explicat Tariceanu. El a lansat un atac dur la adresa presedintelui, pe care l-a acuzat ca "a lucrat cu mult spor si cu multa harnicie la demolarea majoritatii care s-a constituit in ianuarie 2005". In acest sens, premierul a amintit indepartarea PC de la guvernare si crearea unui "partid satelit care sa mineze PNL ca forta principala in Coalitia de guvernare". Dupa interventia primului-ministru a urmat sedinta de Guvern in care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta care amana ziua euro-alegerilor "pentru semestrul al doilea al acestui an".
Listele de alegatori se conserva
Purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, a precizat ca data scrutinului va fi stabilita ulterior, dupa consultarea partidelor parlamentare. "Sunt si raman valabile listele de alegatori ce sustin partidele politice si celelalte organizatii care vor intra in cursa electorala", a subliniat Spataru. Conform unor surse guvernamentale, in sedinta, ministrii PD si-au mentinut pozitia impotriva amanarii alegerilor, in timp ce reprezentantii UDMR au admis, in cele din urma, ca scrutinul pentru PE nu reprezinta cea mai importanta problema a Romaniei. Ministrii democrati au refuzat sa contrasemneze Ordonanta, iar Guvernul a hotarat ca actul sa plece spre Monitorul Oficial doar cu semnatura premierului si cu cea a sefului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), care a colaborat la redactarea textului normativ.
Aliatii s-au intalnit degeaba
Sedinta de Guvern a fost precedata, la orele diminetii, de o intalnire a Consiliului National de Conducere al Aliantei. Convocata inca de duminica de liderii PD, sedinta nu i-a adus la o concluzie comuna pe liberali si democrati in privinta alegerilor pentru Parlamentul European. La finalul sedintei, care a durat o ora, vicepresedintele PNL Crin Antonescu a anuntat ca fiecare partid isi mentine punctul de vedere: liberalii pentru amanarea alegerilor, iar democratii pentru mentinerea datei de 13 mai. Intrebat daca este multumit de rezultatele intalnirii Aliantei, liderul executiv al democratilor Adriean Videanu a raspuns: "Personal, va pot spune ca nu. Argumentele pe care PD le-a adus sunt mult mai puternice decat ale colegilor nostri". Liderul executiv al PD a mai aratat ca decizia amanarii euro-alegerilor trebuie sa fie luata in cadrul Aliantei, in timp ce Crin Antonescu a sustinut ca aceasta este o problema ce tine strict de premier. "Acolo nu se voteaza. In momentul in care nu esti de acord in mod categoric cu deciza pe care premierul o ia, fie te supui, fie parasesti Guvernul. Eventual initiezi si o motiune de cenzura", a spus Antonescu. (Ovidiu BANCHES, Raluca PAPADOPOL, Carmen EPURAN)
Basescu acuza Coalitia PNL-PSD-PC-PRM
Presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe Calin Popescu Tariceanu ca formeaza o majoritate netransparenta PNL - PSD - PC - PRM si a subliniat ca argumentele folosite de premier pentru amanarea euro-alegerilor "nu sunt valabile si corecte".
"Discutia de astazi imi da certitudinea ca s-a format o alta majoritate netransparenta, bazata pe intelegeri si nu pe afirmarea ei transparenta. Si daca primul-ministru considera ca face bine creand majoritatea PNL-PSD-PRM-PC e optiunea domniei sale. Este un act grav de mistificare politica destinat unui singur obiectiv - mentinerea unui om intr-un scaun fara respectarea principiilor democratice - cand nu mai ai majoritate trebuie sa abandonezi mandatul - si un alt tip de mistificare - punerea acestor actiuni pe seama obligatiilor europene", a declarat Basescu.
Referindu-se la motivele invocate de Tariceanu, presedintele a spus: "Unul e eliminat chiar de mine, iar al doilea procedeu e unul constitutional, pe care nimeni nu are dreptul sa-l interzica. Putem sa interzicem Constitutia dar pentru asta trebuie, eventual, sa dea Guvernul o Ordonanta de urgenta. O spun cu ironie si amaraciune". "Azi am garantat membrilor Guvernului ca nu voi organiza nici un referendum inainte sau dupa 13 mai, urmand sa iau o decizie in acest sens dupa 13 mai si asta viza un referendum in iunie sau in toamna septembrie-octombrie", a spus Basescu In opinia sa, cea de-a doua motivatie (procedura declansata de PSD de suspendare a sa din functie) "e cel putin bizara, cu atat mai mult cu cat parlamentarii PNL au votat in corpore infiintarea Comisiei condusa de domnul Voiculescu".
"Intotdeauna cand am fost la sedinta de Guvern, m-am dus la ora destinata inceperii sedintei, am ridicat problemele pe care le aveam de ridicat dupa care am plecat si sedinta a continuat. Nu stiu sa fi participat la altceva decat la o sedinta de Guvern anuntata pentru ora 11. Am consultat azi Guvernul pe o tema care tine de angajamentele noastre extrene", a spus seful statului. El a explicat ca in discutiile cu cei 21 de ministri si premierul, noua au fost pentru mentinerea alegerilor la termen, alti noua au informat ca respecta decizia politica a PNL, iar UDMR a afirmat ca este pregatit pentru alegeri, dar considera ca prima prioritate e ca Guvernul nu mai are majoritate in Parlament. (Roxana ANDRONIC, Anca HRIBAN)
Cronologia unei decizii anuntate
* ora 9.30 - Consiliul National de Conducere al Aliantei PNL-PD se reuneste la sediul democratilor din Valter Maracineanu. Dupa o ora de discutii, liberalii si democratii ies de la intalnire asa cum au intrat: cu pareri separate legate de amanarea alegerilor europarlamentare.
* ora 10.30 - Liderul PD Emil Boc se intalneste la sediul Guvernului cu seful UDMR Marko Bela, care il asigura ca sustine data de 13 mai pentru organizarea euroalegerilor.
* ora 10.50 - Presedintele Traian Basescu ajunge la sediul Guvernului. Are loc o discutie cu membrii Cabinetului. Paraseste Palatul Victoria dupa o ora de discutii.
* ora 12.30 - Premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca presedintele nu a participat la o sedinta de Guvern, ci la o consultare pe tema alegerilor europene.
* ora 14.00 - Seful Executivului anunta ca alegerile pentru Parlamentul European au fost amanate pentru semestrul doi al anului.
* ora 16.00 - Democratii ies dintr-o sedinta extraordinara a conducerii partidului si anunta ca ministrii PD nu vor vota nici un act legat de amanarea alegerilor.
* ora 16.45 - Liberalii, prin vocea deputatului Crin Antonescu, cer democratilor sa actioneze ca membri ai Cabinetului Tariceanu. In caz contrar, anunta Antonescu, PNL isi va cauta o alta majoritate.
* ora 17.00 - Presedintele Traian Basescu face o declaratie la Palatul Cotroceni si anunta ca Tariceanu face un lucru grav: creeaza majoritatea parlamentara PNL-PSD-PRM-PC.
PD nu semneaza
Ministrii PD nu vor semna nici un proiect de act normativ care sa vizeze amanarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Decizia a fost luata dupa o sedinta extraordinara a conducerii PD, la care au participat toti secretarii de stat si ministrii democrati, inclusiv Monica Macovei. "Ministrii PD au fost si vor fi intotdeauna solidari cu programul de guvernare (...), nu cu gesturile unilaterale ale premierului, care nu au acordul nici al Aliantei, nici al Coalitiei, ci au singurul acord si gir al PSD", a spus dupa sedinta liderul PD Emil Boc, atacandu-l dur pe Tariceanu. De altfel, Boc a insistat asupra ideii ca decizia "unilaterala" a premierului de amanare a alegerilor pentru Parlamentul European serveste PSD si il indeparteaza pe Tariceanu de Alianta si de coalitie. Liderul PD a adaugat ca cele doua referendumuri - pentru demiterea presedintelui si pentru votul uninominal - nu au reprezentat crize politice, dar "decizia primului-ministru creeaza premisele unei crize politice, pe care trebuie sa si-o asume". (C.E.)
Ministrul Justitiei nu avizeaza proiectul
Ministerul Justitiei a transmis la Secretariatul General al Guvernului o Nota cuprinzand observatii si propuneri referitoare la proiectul de amanare a alegerilor euro-parlamentare, subliniind ca actul nu indeplineste cerintele legale pentru avizare. Potrivit MJ, Nota de fundamentare a proiectului nu este semnata de catre ministrul Administratiei si Internelor, in calitate de initiator. Proiectul trebuie insusit si semnat de ministrul Administratiei si Internelor, in calitate de initiator, avand in vedere atributiile in domeniu, nefiind suficient faptul ca proiectul de Ordonanta de urgenta a fost semnat de catre Autoritatea Electorala Permanenta. MJ mai sustine ca proiectul de OUG nu a indeplinit procedura prevazuta de Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative, acesta nefiind transmis pentru analiza si aviz, conform prevederilor legale. (B.C.G.)
PNL ameninta
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu le-a transmis un ultimatum ministrilor democrati: ori respecta si semneaza deciziile Cabinetului Tariceanu, ori pleaca in Opozitie. El i-a avertizat pe pedistii lui Emil Boc ca, in aceasta situatie, liberalii vor cauta o alta alternativa pentru guvernare si vor incerca sa isi asigure o sustinere majoritara in Parlament. "Democratii sunt in Cabinetul Tariceanu. Daca nu sustin deciziile Guvernului, sa plece in opozitie. Gasim o noua formula guvernamentala si o majoritate parlamentara care sa sustina echipa noua", a tunat Crin Antonescu. (R.G.)
Precedentul OPSPI
Refuzul ministrului de Interne Vasile Blaga de a contrasemna ordonanta de urgenta cu privire la amanarea euroalegerilor nu impiedica demersul premierului referitor la decalarea scrutinului pentru PE, pentru ca exista un precedent in acest sens. In decembrie 2006, ordonanta de urgenta privind trecerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) de la ministerul Economiei in subordinea AVAS a fost adoptata fara probleme, desi nu avea avizul si semnatura ministrului Justitiei, Monica Macovei. La acea data, Ministerul Justitiei a avizat negativ ordonanta, insa in cele din urma actul normativ a fost adoptat tacit. Aceasta deoarece premierul nu a luat in considerare avizul negativ. Primul-ministru si-a explicat gestul prin faptul ca Ministerul Justitiei nu se poate pronunta asupra oportunitatii actului normativ, ci doar asupra legalitatii. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.