Dezvaluirea publicata de ZIUA, sub titlul "Valetul presedintelui", a scos la iveala faptul ca din 2005 si pana in prezent, DNA tine la sertar rechizitoriul din "Dosarul Flota", care il vizeaza pe presedintele Traian Basescu si pe alti 78 de inculp
Dezvaluirea publicata de ZIUA, sub titlul "Valetul presedintelui", a scos la iveala faptul ca din 2005 si pana in prezent, DNA tine la sertar rechizitoriul din "Dosarul Flota", care il vizeaza pe presedintele Traian Basescu si pe alti 78 de inculpati, acuzati de prejudicierea statului cu 300 milioane de dolari prin instrainarea ilegala a 16 nave ale Petromin SA.
In urma unor insistente diligente pe langa DNA, ZIUA a reusit sa obtina un raspuns oficial potrivit caruia "Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Basescu Traian NU A FOST INFIRMAT". Acest raspuns este dovada faptului ca DNA tine blocat "Dosarul Flota", desi Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus in 2005 refacerea actului de sesizare al instantei, pentru un motiv de forma, acela ca rechizitoriul nu era semnat de fostul sef al DNA Ioan Amarie, ci de un adjunct al acestuia. Morar a refuzat insa sa confirme rechizitoriul, dar nici nu l-a infirmat, nesocotind decizia definitiva a Inaltei Curti, in avantajul evident al presedintelui Traian Basescu - cel care l-a numit in functia de sef al DNA.
Dezinformarea
Daniel Morar (foto) nu a dat nici un comunicat oficial in care sa-si justifice refuzul de refacere a actului de sesizare a instantei. In schimb, joi seara, el a dat o declaratie in exclusivitate unui post de televiziune in care a pretins ca datorita ultimelor modificari ale codului de procedura penala, el nu mai avea ca procuror sef obligatia verificarii rechizitoriului, si ca acesta "va fi verificat de un sef de serviciu".
Dezinformarea lui Morar este crasa si demonstreaza fara putinta de tagada ca DNA tergiverseaza ilegal "Dosarul Flota". Modificarile la codul de procedura penala la care a facut Morar referire (care au simplificat institutia confirmarii, in cea a verificarii legalitatii), au fost aduse prin Legea 356/2006 si OUG 60/2006, intrate in vigoare in septembrie 2006. Decizia definitiva a instantei supreme, care i-a trimis inapoi dosarul pentru refacerea actului de sesizare a fost din decembrie 2005. Vreme de noua luni (cand nu intervenise nici o modificare), ce a pazit Morar, care avea obligatia sa se conformeze si sa refaca actul de sesizare? A stat pe dosar, declarand jurnalistilor ca are nevoie de timp serios ca sa studieze cele 130 de volume ale dosarului, dar si ca Basescu ar avea imunitate prezidentiala si nu poate fi cercetat. ZIUA a probat in articolul "Valetul presedintelui" falsitatea acestei ultime "teorii", textele Constitutiei demonstrand ca imunitatea presedintelui este identica cu cea a parlamentarilor, in sensul ca acestia sunt protejati doar pentru declaratiile politice facute in timpul mandatului.
Revenind la obligatia refacerii actului de sesizare, in declaratia televizata de joi seara, Morar a aruncat responsabilitatea pe un procuror sef de sectie, spunand ca nu era de competenta lui sa-l confirme sau sa infirme, facandu-se ca nu stie ca Rechizitoriul "Flota" a fost intocmit de doi procurori, din care unul - Vasile Draghici, era sef de sectie. Iar pentru verificarea unui rechizitoriu realizat de un sef de sectie, seful ierarhic este numai seful DNA care are dreptul sa se pronunte.
Cercetare fara infirmare
Dar mai exista o mare farsa vehiculata de DNA in ultimele saptamani - aceea ca un procuror ar lucra la dosar. Cum poate lucra cineva in dosar, sa faca disjungeri si expertize, daca rechizitoriul nu a fost infirmat, asa cum a recunoscut oficial DNA ziarului nostru?
Potrivit legii, numai dupa o infirmare se mai putea pune in discutie reluarea unor cercetari. Si chiar asa daca ar fi fost, instanta suprema nu a dispus si permis reluarea cercetarilor (desi avea posibilitatea sa o faca), ci doar refacerea actului de sesizare, obligatie exclusiva a sefului DNA.
ZIUA solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa se autosesizeze in cazul declaratiilor sefului DNA, Daniel Marius Morar, si sa verifice de ce "Dosarul Flota" (in care inculpat este cel care l-a numit pe acelasi Morar seful anticoruptiei), este tergiversat de aproape un an si jumatate. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.