Eliminarea restrictiilor la imprumuturile pentru populatie intra pe traseul oficial. Azi, noul regulament ajunge la Monitorul Oficial si in trei zile de la publicare intra in vigoare. Anuntul BNR de saptamina trecuta potrivit carui


Eliminarea restrictiilor la imprumuturile pentru populatie intra pe traseul oficial. Azi, noul regulament ajunge la Monitorul Oficial si in trei zile de la publicare intra in vigoare. Anuntul BNR de saptamina trecuta potrivit caruia se va renunta la impunerea unor restrictii de la nivelul bancii centrale in ceea ce priveste avansul obligatoriu si plafoanele de indatorare a capatat forma oficiala.

Regulament fara restrictii

Regulamentul de creditare a populatiei a fost semnat de BNR si va fi transmis azi spre publicare la Monitorul Oficial.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, pe 3 martie, sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Noul regulament privind conditiile de creditare a persoanelor fizice, care elimina restrictiile administrative, a fost semnat de membrii Consiliului de Administratie al BNR si va fi transmis azi la Monitorul Oficial, urmind sa intre in vigoare la trei zile de la publicare.

Potrivit noului regulament, bancile si institutiile financiare nebancare vor fi obligate sa-si faca propriile regulamente interne, care vor fi aprobate de conducerea institutiei si validate de Directia Supraveghere a BNR. Noul regulament abroga Norma nr. 10/2005 si Norma nr. 20/2006, care stabileau limitele de indatorare si celelalte conditii pentru creditele acordate populatiei. In acelasi timp, pentru elaborarea normelor interne sint indicate conditiile de prudentialitate mentionate in Normele BNR nr. 17/2003, care reglementeaza cadrul general privind organizarea si controlul intern al activitatii institutiilor de credit si administrarea riscurilor semnificative, precum si organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern a institutiilor de credit.

Normele bancilor, aprobate de BNR

Desi noul regulament intra formal in vigoare in trei zile de la aparitia in MO, efectele lui pe piata creditului pentru populatie se vor simti putin mai tirziu.

Fiecare banca va stabili norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a BNR, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit. Asociatia Romana a Bancilor apreciaza ca institutiile de credit cu experienta vor adopta primele masuri pentru relaxarea conditiilor de creditare, intrucit dispun de baze de date pentru a-si fundamenta normele interne.

Inca o saptamina de asteptat

Pina la validarea de catre BNR a normelor interne, bancile comerciale vor opera potrivit reglementarilor emise pe baza normelor nr. 10 si 20 ale BNR, adica cu respectarea actualelor restrictii, spune Adrian Vasilescu, consilier BNR. Astfel, gradul de indatorare nu poate depasi 30% pentru creditul de consum, 35% pentru cel imobiliar si 40% pondere pe familie.

Consilierul guvernatorului BNR spune ca viteza procesului de validare a normelor depinde de rapiditatea cu care bancile le transmit la banca centrala. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), estimeaza ca procesul de aprobare de catre BNR poate dura circa o saptamina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.