Bucovina cea martira
Mihai Prepelita s-a nascut in fostul judet Radauti, in comuna Bahrinesti, care a avut parte de raptul istoric de la sfarsitul razboiului; devenind cetatean sovietic, dar de origine romana, a cunoscut si intinderile siberiene si un fel de exil moscovit, ajungand intr-un tarziu pe plaiuri basarabene. Poet, prozator, eseist, dramaturg si pictor, dupa 90 a revenit printre noi, tiparind/ retiparind peste 10 volume, unele ilustrate chiar de el. Astazi, la Muzeul National de Istorie a Romaniei - Sala Lapidarium, orele 11, va avea loc lansarea cartii de poeme intitulata "Bucovina cea martira", dupa przentarea volumului de poezii si poeme "Sibila", de basarabeanca Leonida Lari. Manifestarea este organizata de Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, in cadrul Targului de Carte si Presa
AMPLUS. (V.H.L.)
Volumele lui Eliade
Pentru a marca centenarul de la nasterea lui Mircea Eliade, Humanitas lanseaza doua volume care-l au ca subiect pe marele filozof si istoric al religiilor. Este vorba despre a doua editie a monografiei lui Eliade, semnata de Florin Turcan sub titlul "Prizonierul istoriei" si "Incercarea labirintului. Convorbiri cu Claude-Henri Rocquet". (L.D.)
Primavara povestilor
In cadrul expozitiei prescolarilor si elevilor de la Scoala de Muzica si Arte nr. 3 si Lorelei Kindergarden und Schulkinder "Copilaria, primavara povestilor", Dan Nanoveanu, Eliza Mitrofan, Ana Limban, Elisabeta Nedelciu, Daniela Tudor, Alexandra Abrudan si Ana Deutsch vor sustine azi (de la orele 10.00) un spectacol de sunet si culoare. Invitat este criticul de arta Armand Steriadi, consilier la Galeria FanArt. Programul artistic este coordonat de conf. univ. dr. Liliana Nedelciu si profesor Luminita Ciupitu, artist plastic, membru UAP. Programul se inscrie intr-un proiect mai amplu initiat de Gabriela Toma, bibliotecar in cadrul Serviciului pentru Copii, profesor Luminita Ciupitu si director Lorelei, Marieta Carbunaru. (L.D.)
Micii ilustratori
Parintii sau bunicii au un motiv in plus sa vina cu copiii/nepotii la sfarsit de saptamana la teatru. Teatrul "Ion Creanga" (TIC), Tide si Centrul Step by Step le pun la dispozitie Clubul Micului Ilustrator. Este un spatiu special amenajat unde copiii pot veni sa deseneze sub indrumarea unui specialist al Centrului Step by Step - inainte de inceperea spectacolului, in pauza sau dupa piesa de teatru. Cele mai frumoase desene vor fi expuse in incinta teatrului TIC si vor fi incluse in "Calendarul Tide pentru Super-mame". (L.I.)
Coltul american
Ieri, in prezenta ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a fost ianugurat Centrul de Informare si Resurse "American Corner", in cadrul Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C. Petrescu". Coltul american are scopul de a promova intelegerea si cooperarea intre SUA si tara noastra, prin furnizarea de informatii exacte si variate despre State, care vor contribui la dezvoltarea comunicarii si a schimbului cultural intre tarile noastre. (L.I.)