Refacerea unui sector de plaja in lungime de 1,2 km din Mamaia, grav afectat de eroziune, costa 11,5 milioane de euro.

Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA) a prezentat ieri autoritatilor romane studiul privind prote
Refacerea unui sector de plaja in lungime de 1,2 km din Mamaia, grav afectat de eroziune, costa 11,5 milioane de euro.

Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA) a prezentat ieri autoritatilor romane studiul privind protectia si reabilitarea tarmului romanesc al Marii Negre. Alaturi de plaja din Mamaia, JICA a facut un plan si pentru un sector de plaja de 1,2 km din Eforie, a carui refacere va costa 28,7 milioane de euro. Prof. Yoshini Goda, de la Universitatea Nationala din Yokohama, a declarat ca la alegerea acestor zone s-a tinut cont atit de fezabilitatea economica, cit si de nivelul avansat de eroziune.

Nisip din Dunare

Propunerea japonezilor consta in innisiparea plajei din Mamaia de la hotel Parc la hotel Doina. Prognoza arata ca plaja va fi latita cu 50 de metri printr-un aport de nisip de 224.000 de metri cubi. Studiul prevede si reabilitarea structurilor sparge-val din mare, iar stabilopozii urmeaza sa fie sustinuti de fragmente de roca. Primele rezultate vor aparea, dupa opinia japonezilor, la un an de la finalizarea lucrarii. Nisipul necesar refacerii portiunii de plaja va fi transportat pe Canalul Dunare - Marea Neagra cu barja.

In ceea ce priveste plaja de la Eforie Nord, situata intre hotel Belona si Steaua de Mare, solutia propusa de partea japoneza vizeaza refacerea plajei cu un volum de 467.000 de metri cubi de nisip. Totodata, in larg se vor construi structuri sparge-val sub nivelul marii.

Ionel Manafu, seful Directiei Apelor Dobrogea-Litoral, a declarat ca lucrarile vor demara in 2008, insa ele vor fi executate in extrasezon, pentru a nu fi dat peste cap concediul turistilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.