Proiectul de lege privind fortifierea universala cu fier si acid folic a fainii initiat de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a fost ieri readus in discutie de medici, specialisti in morarit si panificatie, reprezentanti UNICEF si OMS. MSP vrea sa introduca fier si acid folic in faina destinata consumului uman de pe piata interna pentru a preveni anemia, a reduce defectele la nastere, rata accidentelor cardiovasculare.
Potrivit profesorului Rodica Segal de la Universitatea din Galati, Facultatea de Industie Alimentara, restaurarea valorii nutritive a alimentelor inseamna refacerea nutrientilor pe care acestea le contineau, dar care se pierd prin procesele tehnologice, prin industrializare. Din acest motiv, in opinia profesorului Segal, painea "fortifiata" nu este contraindicata pentru bolnavii care nu pot lua suplimente cu fier sau acid folic. "Dezechilibrele sunt grave in alimentatia romanilor", a spus Segal. Profesorul universitar dr. Sebastian Dumitrache a avansat ideea ca ar trebui ca pe langa introducerea fierului si acidului folic in compozitia fainii ar putea fi adaugate si alte elemente care sa corecteze carentele de vitamine. Pe de alta parte Viorel Marin, presedinte al ANAMOB a explicat ca acest proces de fortifiere nu necesita investitii foarte mari si ca este la indemana oricarui producator de faina. In schimb, presedintele Patronatului Roman din Industria de Marari si Panificatie, Aurel Popescu, este de parere ca introducerea obligativitatii fortifierii fainii ar putea duce la imposibilitatea realizarii de exporturi de faina in alte tari. Proiectul de lege a ramas in dezbatere publica.
Corina SCARLAT