Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat din nou semne ca ar putea amana alegerile pentru PE. El a invocat faptul ca scrutinul nu se posate desfasura intr-un climat "perturbat de teme majore de conflict intern".
"Alegerile pentru Parlamen
Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat din nou semne ca ar putea amana alegerile pentru PE. El a invocat faptul ca scrutinul nu se posate desfasura intr-un climat "perturbat de teme majore de conflict intern".
"Alegerile pentru Parlamentul European nu se pot desfasura intr-un climat perturbat de teme majore de conflict intern", a spus ieri Tariceanu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles. El a precizat, citat de Mediafax, ca a discutat, joi, cu liberalii europeni si europarlamentarii romani si despre situatia interna din Romania. De altfel, liderul ALDE, Graham Watson, a declarat, in urma cu doua zile, ca premierul Tariceanu i-a informat pe liberalii europeni ca ia in calcul posibilitatea amanarii alegerilor PE pentru toamna, din cauza unei "situatii interne deosebite", apreciind ca masura ar fi o "decizie inteleapta". Presedintele Traian Basescu, intrebat ieri daca a discutat cu oficiali europeni despre amanarea euroalegerilor, a raspuns: "Toti stiu ca 13 mai e ziua alegerilor. Am invitat politicieni din PPE sa vina in Romania nu pentru a face propaganda, dar pentru a ajuta politicienii romani in ceea ce inseamna PE, misiunea unui parlamentar european, precum si standardele pe care trebuie sa le indeplineasca un om care face parte din PE".
Informatiile lui Oltean
Vicepresedinte PD Ioan Oltean a atacat problema amanarii scrutinului pentru PE, declarand ieri ca detine informatii potrivit carora PNL va decide astazi amanarea datei alegerilor pentru Parlamentul European.
Potrivit lui Oltean, amanarea alegerilor ar fi "o mare greseala", care rezulta din relatia de colaborare PNL-PSD, ambele partide scazand in sondaje si sperand sa se redreseze pana in luna septembrie.
Ioan Oltean a sustinut ca PNL nu va obtine in septembrie mai multe procente decat ar obtine in luna mai, ci dimpotriva. Potrivit lui Oltean, nici PSD nu are sanse sa creasca, ba chiar ar putea obtine mai putine procente, "avand in vedere cresterea vertiginoasa a PNG, care se alimenteaza in principal din bazinul electoral al PSD". Vicepresedintele PD a declarat ca, in pofida acestor informatii, potrivit carora sambata, in proportie de 90%, se va decide amanarea datei alegerilor pentru PE, democratii au toate procedurile prealabile realizate, astfel incat luni, in sedinta de Birou Permanent National, sa fie in masura sa voteze lista finala a candidatilor. Ea va fi data publicitatii si apoi depusa la Biroul Electoral Central.
Prioritatile relatiei cu SUA
Presedintele Traian Basescu s-a aratat satisfacut de faptul ca ieri Consiliul European a stabilit in documentul adoptat prioritatile relatiei Uniunii Europene cu SUA. El a sustinut, impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu, o declaratie de presa la finalul lucrarilor Consiliului, precizand cu satisfactie ca unul dintre subiectele in discutie intre sefii de stat si de Guvern s-a referit la prioritatile relatiei UE-SUA. "Fiecare om are slabaciunile lui. As aduce aminte abordarile cum ca presedintele are ceva cu SUA si ca din cauza asta n-o sa intram in UE. E, iata ca astazi se stabilesc prioritatile relatiei Uniunii Europene cu SUA", a spus Basescu, citat de Mediafax. In opinia sa, acest fapt confirma justetea pozitiei pe care Romania a sustinut-o in repetate randuri conform careia Statele Unite au nevoie de Uniunea Europeana la fel cum Uniunea Europeana are nevoie de Statele Unite. (A.H.)
Premierul refuza asumarea pentru uninominale
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca asumarea raspunderii Guvernului pentru votul uninominal, conform propunerii lansate de PD, nu este o solutie potrivita. "Cred ca nu este o solutie potrivita asumarea responsabilitatii pe o astfel de chestiune care trebuie sa intruneasca un consens cat mai larg", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. El a amintit ca PNL a lucrat impreuna cu organizatiile neguvernamentale la un proiect pe aceasta tema, document depus in Parlament. "Nu este o noutate. Nu mai stam acum sa cautam acul in carul cu fan. Vor exista probabil anumite divergente intre partide, insa trebuie sa gasim o formula care sa acomodeze pe toata lumea deoarece toti - cu mici exceptii - sunt de acord cu formula de vot uninominal. Va trebui sa vedem intre diferitele variante pe care formula mergem", a spus Tariceanu. (R.A.)
Asistenta pentru Legea cetateniei
Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, la Bruxelles, ca a decis sa solicite Comisiei Europene asistenta pentru ultimele detalii privind legea cetateniei, argumentand ca nu doreste ca o lege care convine Romaniei sa afecteze interesele statelor UE, informeaza Mediafax. Seful statului a precizat ca a luat aceasta decizie joi, anuntul fiind facut in contextul in care se referea la faptul ca statele membre UE, inclusiv Romania, trebuie sa invete sa-si apere si sa-si promoveze interesele si in acelasi timp sa respecte si sa sustina interesele celorlalte state membre. "Nu vrem ca o eventuala lege care sa convina Romaniei sa afecteze interesele statelor UE", a spus Basescu. Aceasta idee a fost sustinuta si de premierul Tariceanu in declaratia comuna de presa pe care cei doi oficiali au sustinut-o la Bruxelles, fapt care l-a determinat pe Basescu sa remarce ca premierul a sustinut foarte bine ideea. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.