In 2006, economia Romaniei a crescut puternic pe seama unui consum intern care este departe de a fi satisfacut de oferta autohtona de marfuri si servicii.

Cresterea produsului intern brut (PIB) aferenta anului trecut, estimata de stat
In 2006, economia Romaniei a crescut puternic pe seama unui consum intern care este departe de a fi satisfacut de oferta autohtona de marfuri si servicii.

Cresterea produsului intern brut (PIB) aferenta anului trecut, estimata de statistica oficiala la 7,7%, a fost insotita de o deteriorare-record a balantei comerciale care a incheiat anul cu un deficit de 14,9 miliarde de euro.

Jumatate din crestere revine serviciilor

Dinamica PIB-ului Romaniei, estimat in valori absolute la circa 100 de miliarde de euro, a fost anul trecut cea mai mare dintre statele Uniunii Europene care au trimis pina in prezent date statistice la Eurostat. Serviciile si constructiile au avut cea mai mare contributie la cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2006, sectoare care au ajuns la o pondere de 56,6% din PIB, fata de 54,8% in 2005, a spus vineri presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.

Astfel, la cresterea cu 7,7% inregistrata de PIB anul trecut, serviciile au adus aproape jumatate (3,6%), iar constructiile au adus 1,2%. Industria a contribuit cu 1,7% din cresterea PIB din 2006, in timp ce agricultura a adus doar 0,3% din aceasta. Sectorul constructiilor a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 19,4% fata de 2005. Sectorul serviciilor a inregistrat o crestere cu 7,3%, iar valoarea adaugata bruta din industrie a crescut cu 6,9%. Cel mai scazut ritm de crestere a fost inregistrat de sectorul agricol, care si-a marit activitatea cu doar 3,3%.

Shopping si turism in statistici

Dinamica notabila a sectorului de servicii este reflectata de cifrele de afaceri in crestere puternica din comertul cu amanuntul. Potrivit datelor INS, romanii, care au avut cistiguri salariale in medie cu 16% mai mari anul trecut fata de 2005, au cumparat marfuri alimentare cu 27% mai mult decit in anul precedent, in timp ce la marfurile nealimentare cresterea a fost de 20%. Vizitele romanilor in strainatate s-au inmultit cu 25%, in vreme ce sosirile turistilor straini au crescut cu doar 3,4%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.