Editura Compania a publicat prima monografie consacrata unui text in proza din folclorul literar romanesc: "Fara Padurii si Omul Noptii. In compania fiintelor supranaturale" de Constantin Eretescu. "Fata Padurii apare in postura de agresor al barbati
Editura Compania a publicat prima monografie consacrata unui text in proza din folclorul literar romanesc: "Fara Padurii si Omul Noptii. In compania fiintelor supranaturale" de Constantin Eretescu. "Fata Padurii apare in postura de agresor al barbatilor, indeosebi al ciobanilor. Metamorfozata in iubita ramasa acasa, ea da navala noaptea peste tanarul aflat singur de parte de sat si il ataca, il violeaza. Atunci cand se opune sau descopera impostura, tanarul este pedepsit: demonul il ia pe sus si il arunca peste stanci sau in prapastii, il imbolnaveste si, nu de putine ori, il omoara. Tot ea ii face pe oamenii aflati pe drumuri aparent cunoscute sa-si piarda calea, fura sau schimba copii nou-nascuti de sub ochii mamelor, imbolnaveste animalele. Buna cunoastere a actiunilor ei ofera garantia unei protectii adecvate. Pentru aparare s-au elaborat complexe procedee magice. Ele joaca un rol foarte important in tentativele de a-l readuce pe tanarul agresat la starea de dinaintea contactului cu divinitatea. (...) Cel care rezolva in mod exemplar tensiunea dintre om si Fata Padurii este Omul Noptii - o alta reprezentare, si mai putin cunoscuta, fara corespondente cu alte fiinte supranaturale. Actiunile lui iau o forma extrema. Infatisat uneori ca un antropoid cu un singur ochi sau un singur picior, care merge sarind ca iepurele, cand mare, cand mic, Omul Noptii o urmareste pe Fata Padurii, o prinde, o omoara rupand-o in doua si o consuma in fata ciobanului-victima".
Aceeasi editura lanseaza maine (orele 19.00, Galeria de Arta Galateca), impreuna cu Casa de licitatie Monavissa, cartea "Palate si colibe regale din Romania. Arhitectura si decoratia interioara in slujba monarhiei (1875-1925)" (prezentata de ZIUA intr-un numar anterior) de Marian Constantin, in prezenta acad. Razvan Theodorescu, a autorului si a editorilor. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.