Presedintele va decide luna viitoare daca mai organizeaza referendum pentru votul uninominal, dupa ce va evalua daca se poate realiza in aceasta sesiune obiectivul adoptarii legii pentru schimbarea sistemului electoral. Basescu a subliniat ca el cred
Presedintele va decide luna viitoare daca mai organizeaza referendum pentru votul uninominal, dupa ce va evalua daca se poate realiza in aceasta sesiune obiectivul adoptarii legii pentru schimbarea sistemului electoral. Basescu a subliniat ca el crediteaza partidele cu toata increderea ca vor gasi o solutie si vor adopta legea in timp util, adica in actuala sesiune parlamentara. Aceasta in conditiile in care partidele prezente si-au exprimat deschiderea pentru adoptarea unei legi de introducere a votului uninominal. Basescu a insistat ca la sfarsitul lunii martie sau in prima decada a lunii aprilie va putea evalua daca evolutiile din Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral sunt in concordanta cu obiectivul de adoptare a legii in aceasta sesiune. El a mentionat ca va face aceasta evaluare invitand din nou partidele la consultari. "Daca voi constata ca lucrurile nu se desfasoara intr-un grafic care sa dea certitudinea ca legea va fi gata pana la sfarsitul sesiunii, cu certitudine voi declansa referendumul", a aratat seful statului, adaugand ca are speranta ca acest lucru poate fi evitat. Basescu a atras atentia ca introducerea votului uninominal va insemna o asezare complet noua a circumscriptiilor electorale, iar daca legea nu este gata la sfarsitul sesiunii, votul uninominal ar putea fi ratat.
Scad sansele ca oamenii sa fie pacaliti
"Riscurile de a avea in Parlament oameni care inainte de 1989 au facut lucruri reprobabile sunt mult mai mici pentru ca oamenii, chiar daca nu au acte, stiu, si vor judeca singuri daca isi asuma sa dea votul unui om controversat sau nu", a raspuns Basescu, dupa ce a fost intrebat daca apreciaza ca prin introducerea votului uninominal nu vor mai aparea situatii precum cea incheiata prin demisia deputatei Mona Musca. Presedintele a admis ca, desi votul uninominal nu este o solutie perfecta, aceasta este cea mai apropiata de cerintele electoratului. Basescu a spus ca prin votul uninominal exista cele mai mari sanse ca in Parlament sa ajunga acei oameni care au chemare sa faca politica si sa reprezinte interesele cetatenilor la cel mai inalt nivel. Basescu a mai spus ca, prin introducerea votului uninominal, scad si sansele ca oamenii sa fie pacaliti. El a explicat ca electoratul nu ii va mai vota pe acei politicieni care in campania electorala distribuie pachete cu ulei si zahar pentru a castiga votul. Omul de rand va lua pachetul cu zahar si ulei, dar nu va mai vota pentru acel politician, pentru ca se va intreba de unde sunt banii pentru aceste "cadouri", a sustinut presedintele. Seful statului a mai explicat ca, prin introducerea votului uninominal, parlamentarii vor fi nevoiti sa se prezinte mai des in circumscriptii, nu cum o fac in prezent, cand frecventeaza circumscriptiile doar in campaniile electorale. (n Anca HRIBAN)
Liberalii au insistat pe Cioroianu
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat ieri, dupa consultarile cu presedintele Basescu, ca liberalii doresc introducerea votului uninominal, dar nu doresc ca un eventual referendum pe aceasta tema sa duca la amanarea alegerilor pentru PE.
Ludovic Orban i-a cerut sefului statului numirea la carma portofoliului Externelor a lui Adrian Cioroianu (PNL), iar Basescu a spus ca liberalul pote fi uns in functie la restructurarea Cabinetului. "PNL este in favoarea introducerii votului uninominal. In 2003 am prezentat un proiect de vot uninominal, pe care l-am revazut si ameliorat in 2005. Acesta reprezinta o solutie reala, mai ales ca proiectul contine si prevederi clare care asigura minoritatilor nationale reprezentare in Parlament", a declarat Melescanu. De asemenea, el a sustinut ca liberalii i-au transmis presedintelui ca nu doresc amanarea alegerilor pentru PE sau "parazitarea" lor prin initierea unui referendum. "Ne-am exprimat, in acelasi timp, ca am dori ca aceasta convocare a referendumului sa nu paraziteze campania pentru alegerile europene sau sa duca la amanarea acestora", a adaugat el. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri ca liberalii i-au atras atentia presedintelui Basescu despre situatia lui Adrian Cioroianu, seful statului sugerandu-le, in replica, sa-l numeasca in functia de ministru de Externe la restructurarea Guvernului. (R.G.)
Conservatorii vor si pentru PE
Conservatorii sustin ideea votului uninominal si, mai mult, doresc aplicarea acestuia si la alegerile pentru Parlamentul European. Acesta a fost mesajul pe care reprezentantii PC l-au prezentat la consultarile de ieri de la Cotroceni.
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat, dupa discutiile cu presedintele Basescu, ca la alegerile pentru Parlamentul European ar trebui folosit votul uninominal pentru ca reprezentantii Romaniei in Legislativul Uniunii Europene sa aiba o legitimitate sporita in urma folosirii unui astfel de tip de vot. "Suntem foarte deschisi in ceea ce priveste adoptarea unui sistem de vot uninominal. Nu ne vom cantona in asumarea paternitatii propunerii de introducere a votului uninominal pentru ca acest lucru ar putea duce la blocarea problemei pe fond", a mai spus Bogdan Ciuca. De altfel, purtatorul de cuvant al PC a calificat drept "o reactie intarziata" initiativa presedintelui Basescu de a consulta partidele parlamentare in privinta acestui tip de vot, pe motiv ca este o propunere pe care conservatorii o faceau inca de acum doi ani. Ciuca a mai spus ca reprezentantii PC i-au propus presedintelui instituirea unei date limita, jumatatea lunii mai, pana la care, pe baza unor negocieri, legea de schimbare a sistemului electoral sa fie adoptata. Chiar daca n-a fost prezent la consultari, liderul PC Dan Voiculescu a tinut sa-i trimita presedintelui prin subordonatii sai o scrisoare continand punctele de vedere ale PC pe tema votului uninominal, precum si solutiile pentru adoptarea acestui sistem. De asemenea, conservatorii au apreciat discutiile cu presedintele ca fiind foarte deschise, decente si foarte bune. (V.D.)
Minoritatile au primit garantii
Reprezentantii minoritatilor in Parlament au primit de la seful statului garantia ca nu va promulga o noua lege electorala care sa nu asigure reprezentarea minoritatilor.
Deputatul Varujan Pambuccian a declarat, la finalul discutiilor, ca presedintele i-a asigurat ca partidele care au participat pana acum la consultari sustin faptul ca trebuie gasita o solutie pentru ca dreptul minoritatilor la reprezentare sa fie respectat. Presedintele a precizat, a relatat Pambuccian, ca formula la care se va ajunge in privinta legii prin care se va introduce votul uninominal va fi negociata. Deputatul a amintit ca reprezentantii minoritatilor nationale sunt alesi de fapt prin vot uninominal. "Cei care sunt aici suntem alesi, de cand stim noi, prin vot uninominal. Unii avem chiar experienta a trei mandate in care am fost alesi prin vot uninominal", a subliniat Pambuccian. El a mai mentionat ca, inainte de schimbarea sistemului electoral, populatiei trebuie sa i se explice care este rolul fiecarei institutii, astfel incat votul sa aiba loc in cunostinta de cauza, iar deputatii sa nu mai fie tratati uneori ca un fel de "subconsilieri locali". De asemenea, in cadrul discutiilor cu seful statului s-a insistat pe diferentierea intre atributiile institutiilor, tinand cont de faptul ca, dupa cum sustin minoritarii, de foarte multe ori sunt solicitati din partea cetatenilor pe chestiuni care nu intra in atributiile lor.
Referendumul in Comisiile juridice
Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor intruni, luni, pentru a se pronunta asupra votului dat de plenul reunit la proiectul de hotarare privind cererea presedintelui Basescu de organizare a unui referendum, care s-a considerat a fi nici respins, nici adoptat. Parlamentul a dezbatut, saptamana trecuta, solicitarea presedintelui Traian Basescu pentru organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului incepand cu urmatoarele alegeri. Propunerea de hotarare care aviza favorabil solicitarea presedintelui a intrunit doar 233 de voturi "pentru", ea fiind considerata neadoptata, dar nu respinsa, intrucat nici numarul voturilor negative nu a fost majoritar, adica 235 - jumatate plus unul din numarul senatorilor si deputatilor. (R.G.)
Boc a inteles mesajul presedintelui
Democratii au sustinut, prin vocea presedintelui PD, Emil Boc, ca mesajul primit de la Traian Basescu la consultarile de marti de la Cotroceni a fost acela ca, "daca va exista un acord al partidelor politice cu privire la votul uninominal, acest acord ar putea fi o alternativa la referendumul pentru votul uninominal". Boc a spus ca PD este dispus sa se implice in discutiile din Comisia electorala parlamentara menita sa coaguleze o majoritate in favoarea uneia dintre variantele de vot uninominal. "Stiu ca nu va fi usor, in conditiile in care doua partide s-au pronuntat impotriva votului uninominal. Dar, repet, speram ca acest lucru sa se realizeze", a spus Boc. (A.H.)
PSD: "Basescu dispus sa renunte"
Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, marti, dupa consultarile de la Cotroceni, ca delegatia social-democrata a inteles din discutii ca Basescu ar fi dispus sa renunte la referendumul pe tema. El a spus ca, dupa prezentarea variantei PSD asupra sistemului de vot uninominal, social-democratii au inteles ca, in conditiile in care partidele parlamentare cad de acord asupra unei formule de vot uninominal, "i se pare inutil sa se organizeze un referendum" pe aceasta tema. El a mentionat ca, totusi, presedintelui ii revine rolul de a-si exprima punctul de vedere asupra acestui subiect. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.