Silgard - primul vaccin care previne aparitia cancerului de col uterin a fost lansat ieri in Romania. Recunoscut ca o inovatie in medicina mondiala si aprobat de Comisia Europeana in numai noua luni, Silgard (produs de compania Merck Sharp &Dohme
Silgard - primul vaccin care previne aparitia cancerului de col uterin a fost lansat ieri in Romania. Recunoscut ca o inovatie in medicina mondiala si aprobat de Comisia Europeana in numai noua luni, Silgard (produs de compania Merck Sharp &Dohme) poate fi administrat copiilor intre 9 si 15 ani si femeilor tinere cu varste intre 16-26 ani, dar si peste aceasta varsta cu aprobarea medicului, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Schema de vaccinare cuprinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni (0, 2 si 6 luni). Ca sa actioneze la nivel maxim, vaccinul ar trebui administrat copiilor - baieti si fete - la varsta de 11-12 ani. Studiile si testele clinice au demonstrat ca vaccinul previne total cazurile de cancer de col si alte afectiuni provocate de HPV 6, 11, 16 si 18, atunci cand este administrat la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virusuri inainte de vaccinare. In Europa, aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin (40 in fiecare zi). Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta din Europa, 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud. In Romania, cancerul de col ucide cinci femei in fiecare zi, plasandu-se pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin aceasta afectiune. "Aceasta maladie reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima la femeile tinere (25-44 ani), a declarat, la randul sau, Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica si Ginecologie "Elias". (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.