O mie de jurnalisti au fost ucisi in ultimii zece ani la nivel mondial. Jumatate au murit chiar si pe timp de pace.

Doi jurnalisti au fost omoriti in medie pe saptamina, potrivit unui raport pe perioada 1996-2005 facut public de Institutul International News Safety (INSI), informeaza AFP. Mai mult de jumatate din numarul total (657) si-au gasit sfirsitul pe timp de pace, in timp ce-si exercitau meseria in propria tara, numai un sfert fiind ucisi in timp ce acopereau zone de conflict. „Asasinatul a devenit in numeroase tari un mijloc simplu, ieftin si eficace de a reduce la tacere reporterii care creeaza probleme.

Majoritatea au fost ucisi din cauza meseriei lor, fie de autoritatile care le-au fost ostile, fie de asasini, pe cind incercau sa faca lumina asupra anumitor subiecte", a indicat Rodney Pinder, directorul INSI, care crede ca nepedepsirea acestor crime favorizeaza continuarea lor.

Irakul rupe condeie

Tara din Orientul Mijlociu conduce in clasamentul celor mai ostile tari fata de jurnalisti - 138 de morti in ultimul deceniu, urmata de Rusia (88), Columbia (72), Filipine (55), India (45), Algeria (32), republicile fostei Iugoslavii (32), Mexic (31), Pakistan (29) si Brazilia (27). „Asasinarea jurnalistilor nu prezinta riscuri. Noua din zece asasinate nu au fost anchetate de justitie in cursul ultimului deceniu", concluzioneaza Richard Sambrook, directorul departamentului de informatii al BBC. 2005 a fost anul cu numar-record de asasinate in rindul jurnalistilor - 147, iar 2006 se anunta si mai singeros. Anul trecut s-au inregistrat deja 167 de morti, insa cifrele nu sint deocamdata complete. (C.P.)

Borat, aparat de Condoleezza Rice Reporterul fictiv din filmul „Borat" este o victima a cenzurii, potrivit raportului asupra drepturilor omului al Departamentului de Stat al SUA. Lansat de secretarul de Stat, Condoleezza Rice, documentul mentioneaza anularea de catre autoritatile din Kazahstan a paginii de Internet www.borat.kz, precum si obstructionarea mai multor jurnalisti care l-au criticat pe presedintele kazah Nursultan Nazarbayev. „Guvernul a considerat insultator continutul site-ului satiric coordonat de actorul britanic Sacha Baron Cohen", se indica in raport.