Operatorul pietei de energie electrica din Romania OPCOM va lansa, la 15 martie, o noua platforma de tranzactionare, care va permite cresterea transparentei pe piata de energie, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Come
Operatorul pietei de energie electrica din Romania OPCOM va lansa, la 15 martie, o noua platforma de tranzactionare, care va permite cresterea transparentei pe piata de energie, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Pe viitoarea platforma OPCOM vanzatorii si cumparatorii vor putea realiza licitatii continue pentru tranzactiile cu electricitate si vor putea, astfel, sa modifice preturile si cantitatile tranzactionate. Conform ministrului, pe OPCOM se vor tranzactiona contracte en-gros, intre producatorii si furnizorii de energie, urmand ca, in curand, sa poata cumpara de pe bursa de energie si marii consumatori. "Furnizorii vor putea vinde consumatorilor finali energie en-detail pe Bursa Romana de marfuri", a completat Vosganian. "Vom avea o platforma cu strigare libera si introducem un sistem cu licitatie continua", a afirmat presedintele BRM, Mircea Filipoiu. El a adaugat ca licitatiile cu strigare la BRM pot incepe oricand se vor primi ordine initiatoare si ca bursa are solicitari sa aduca energie din import. "Piata face pasi foarte mari spre completa transparentizare", a mai spus Vosganian. Astfel, structura pietei de energie electrica in 2008 va fi reprezentata in proportie de 50% de sectorul reglementat, iar 40% din consum va fi tranzactionat pe platformele OPCOM. Ponderea contractelor incheiate direct va scadea la 10% din consum, conform Ministerului Economiei. Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa introduca, dupa 1 aprilie, un serviciu care sa contribuie la siguranta sistemului energetic, prin care unii producatori sa furnizeze electricitate in situatii de criza. "Acest sistem prevede ca acele termocentrale care stau in asteptare sa intre in piata atunci cand sunt solicitate, ele urmand sa fie sustinute in viata de ceilalti, care le vor da bani", a spus presedintele ANRE, Nicolae Opris. El a precizat ca acele capacitati de productie care vor fi integrate in acest mecanism nu au fost inca selectate. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.