Reprezentantul Parchetului a cerut ieri instantei condamnarea celor doi generali la inchisoare, deoarece au organizat si coordonat activitatea de reprimare si au ordonat sa se traga asupra revolutionarilor de la Timisoara, in acest sens existand mai
Reprezentantul Parchetului a cerut ieri instantei condamnarea celor doi generali la inchisoare, deoarece au organizat si coordonat activitatea de reprimare si au ordonat sa se traga asupra revolutionarilor de la Timisoara, in acest sens existand mai multe probe. De asemenea, avocatul a aproximativ 60 de revolutionari constituiti in parti civile a cerut ca Stanculescu si Chitac sa fie condamnati pentru genocid, iar revolutionarii sa fie recompensati, instanta urmand sa se pronunte in privinta schimbarii incadrarii juridice. In replica, reprezentantul Ministerului Apararii a cerut achitarea celor doi generali si respingerea actiunilor civile. Si aparatorii celor doi inculpati au solicitat achitarea clientilor lor, pe motiv ca fapta de care sunt incriminati nu exista. In opinia avocatului lui Stanculescu, la Timisoara au fost tulburari si tensiuni interne provocate de "interventia straina". El a mai adaugat si ca, nimeni nu a tinut cont de "contributia generalului Stanculescu la victoria revolutiei". In acelasi timp, avocatul lui Mihai Chitac a fost contrariat de numarul mare de parti civile, afirmand ca "Toata Timisoara s-a constituit parte civila cand la Catedrala a fost un singur mort". Despre despagubirea revolutionarilor, acesta a aratat ca exista "Legea recunostintei" care prevede o serie de facilitati pentru revolutionari.
Mihai Chitac si-a sustinut nevinovatia citand din declaratia unui martor care l-ar fi vazut in timp ce elibera din arestul Militiei o femeie si un barbat.
Acesta a facut si o sugestie ministrului Justitiei, respectiv "sa scoata gradele de militare" din sistemul judiciar. In 22 martie 2004, la 14 ani de la revolutie, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.