De ce e bine ca acum doua zile bursa bucuresteana a scazut la un record al ultimelor noua luni si ca toate actiunile au scazut? De ce e bine ca investitorii s-au bulucit sa vinda participatiile la companii romanesti si sa-si retraga, cel putin tempor
De ce e bine ca acum doua zile bursa bucuresteana a scazut la un record al ultimelor noua luni si ca toate actiunile au scazut? De ce e bine ca investitorii s-au bulucit sa vinda participatiile la companii romanesti si sa-si retraga, cel putin temporar, banii?

Saptamina trecuta, bursa chineza a cazut, iar undele s-au propagat intii peste Pacific, iar apoi au traversat si Atlanticul. Au ajuns si la noi: investitorii au preferat sa-si vinda din participatii, iar cotatiile au scazut. E bine ca s-a intimplat asa pentru ca asta dovedeste ca, intr-o mica parte din ceea ce inseamna economia reala, lucrurile nu se misca in functie de show-urile politice televizate, de cum se strimba sageata liberala in tepii trandafirului democrat, de Felix Motanul sau de Basescu Pinocchio. Dupa circul in etape care a facut deliciul autoproclamatilor analisti si in care s-au adus imprecatii de la inaltime pe tubul catodic, bursa n-a prea simtit nimic.

A simtit acum, dupa ce s-au intimplat niscaiva lucruri la multe mii de kilometri distanta. Iar asta e bine. In primul rind pentru ca arata ca intre Bucuresti si restul lumii banii au stabilit o legatura. In al doilea rind ca, dupa cum ne-a aratat caderea bursei bucurestene, mare parte din banii rulati aici sint straini. Si, dincolo de riscurile capitalurilor speculative, e bine ca strainii au venit aici sa-si schimbe banii contra actiuni, pentru ca, dupa cum stim, banilor le place sa stea acolo unde fac cei mai multi pui. Iar daca un investitor strain si-a bagat banii la Bucuresti, asta nu poate fi decit de bine, si pentru noi si pentru el, pentru ca asta inseamna un lucru simplu: in Romania se fac bani.

In principiu, daca Patriciu nu intra in puscarie, daca nu ajunge presedinte Vadim sau nea Gigi si sa nationalizeze vreunul economia, prea mari chestiuni care sa tina strict de politica dimboviteana nu prea pot avea o influenta de anvergura asupra pietei de capital. Evident, nimic nu poate fi exclus, mai ales in Romania, dar, in minima predictibilitate a actelor din saga Basescu-Tariceanu, putem banui ca efectele nu se vor vedea si pe terminalele bursei. Cel putin pina acum nu s-au vazut.

Cu siguranta, intre dealul Cotrocenilor si Piata Victoriei vor mai zbura injuraturi, acuze, poate chiar biletele, iar reporterii frenetici si, ulterior, omniscientii datatori din gura de serviciu pe la teveuri se vor intrece in a relata, compila sau prezice pe marginea love story-ului fara happy-end dintre presedinte si premier. La bursa oamenii vor cistiga sau vor pierde bani indiferent de asta. Iar asta e bine!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.