Tarifele la energia electrica furnizata populatiei ar putea fi majorate cu pana la 4%, la 1 aprilie, decizia finala urmand sa fie luata la sfarsitul saptamanii viitoare, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energi
Tarifele la energia electrica furnizata populatiei ar putea fi majorate cu pana la 4%, la 1 aprilie, decizia finala urmand sa fie luata la sfarsitul saptamanii viitoare, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, transmite Mediafax.
"Pana la 15 martie vom decide procentul de majorare a tarifelor la energie electrica furnizata consumatorilor captivi", a afirmat Opris. El a adaugat ca eventuala majorare va fi de cel mult 4%. Opris a mentionat ca procentul de crestere a tarifelor va fi calculat in functie de influentele generate prin punerea in functiune a unei noi platforme de tranzactionare a energiei la bursa administrata de OPCOM. "Cert este ca la jumatatea lunii martie OPCOM va da drumul la noua platforma de tranzactionare. O sa analizam cantitatile care urmeaza sa fie vandute in perioada imediat urmatoare si cele care raman disponibile producatorilor pentru piata reglementata", a spus Opris. Potrivit acestuia, daca la 1 aprilie va avea loc o crestere de 4%, o noua majorare a tarifelor nu va avea loc mai devreme de luna septembrie. "Daca dam acum (in luna aprilie - n.r.) o crestere mare, o noua majorare a tarifelor ar putea avea loc in luna septembrie sau poate deloc pana la sfarsitul anului", a adaugat Opris, precizand ca, din toamna acestui an, va intra in functiune si reactorul 2 de la Cernavoda. Preturile la gaze pentru populatie vor ramane neschimbate la 1 aprilie, decizia finala urmand sa fie luata la sfarsitul saptamanii viitoare, a declarat directorul general in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Gabriel Sirbu. "Cel mai probabil preturile la gaze vor ramane nemodificate de la 1 aprilie. Se pare ca avem o scadere la preturile de import. Decizia va fi luata in decursul saptamanii viitoare, dar pot spune ca in proportie de 95% preturile la gaze vor ramane neschimbate", a declarat Sarbu.
In prezent, pretul de import al gazelor este sub 300 dolari/1000 mc, iar de la 1 aprilie pretul gazelor din productia interna ar trebui sa ramana tot la 397,5 lei/1000 mc. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.