REF: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat astazi, 6 martie a.c., la bilantul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Presedintele Traian Basescu a multumit procurorilor pentru "lupta, uneori inegala,

REF: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat astazi, 6 martie a.c., la bilantul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Presedintele Traian Basescu a multumit procurorilor pentru "lupta, uneori inegala, cu infractionalitatea". Seful statului a subliniat ca, de foarte multe ori, activitatea procurorilor este afectata de lipsa mijloacelor necesare: "Sunt foarte multi procurori care lucreaza aproape in spatii improvizate, ori garantarea functionarii intr-o infrastructura care sa permita desfasurarea activitatii, alaturi de o asistenta tehnica necesara indeplinirii in conditii bune a misiunii dumneavoastra, mi se pare cel putin la fel de importanta ca vointa procurorului de a rezolva un caz. In lipsa infrastructurii, a dotarii tehnice, practic, de multe ori, chiar actul de justitie este impiedicat".

Presedintele Basescu si-a expimat convingerea ca, incepand cu acest an, conducerea Ministerului si Guvernul vor trata cu prioritate nevoia de dotare a Ministerului Public, in special a unitatilor din teritoriu. Seful statului a adaugat ca, in cazul in care actualul buget nu acopera cheltuielile necesare, la prima rectificare bugetara trebuie sa se gaseasca resursele pentru dotarile tehnice, inclusiv pentru spatiile in care se desfasoara activitatea procurorilor. "A lasa la nivelul intelegerilor pe plan local gasirea unor solutii pentru o camaruta sau doua este deja o impingere a institutiei intr-o negociere, ori cred ca Ministerul Public trebuie sa trateze cu maxima seriozitate problema asigurarii infrastructurii propriei sale functionari", a afirmat presedintele Basescu.

Presedintele tarii a precizat ca o conditie pentru atingerea performantei, alaturi de asigurarea dotarii tehnice si a infrastucturii adecvate, este asigurarea numarului necesar de procurori. "Eu cred ca am vorbit si in 2005 si in 2006 si, iata ca si in 2007, constatam acelasi lucru: 1000 de procurori la 22 de mii de politisti judiciari. Mai mult decat atat, constatam ca aceleasi sute de locuri care erau neocupate anterior in Procuratura sunt si acum neocupate, cu foarte mici diferente. Asta inseamna ca avem o problema, ori nu vrem, ori nu putem", a adaugat presedintele Basescu.

Seful statului a apreciat ca, in acest moment, principala problema este "capacitatea de a pune institutia in conditii de eficienta". In acest sens, presedintele Basescu a exemplificat indicand cazuri de procurori care activeaza pe langa Judecatorii si care se confrunta cu pana la 1500 de dosare. "Ce poti sa-i ceri acestui om din punct de vedere al vitezei de rezolvare a cazului? Ce poti sa-i ceri daca mai adaugi ca lucreaza, uneori, intr-un spatiu absolut impropriu, cu asistenta tehnica minima?", a spus seful statului, subliniind ca deficiente interne de acest gen trebuie corectate rapid.

O solutie pentru depasirea acestei situatii, a aratat Presedintele, o reprezinta gasirea unei formule prin care tinerii procurori sa fie angajati in sistem. Renuntarea la stagiul de vechime este dificila, dar prezervand aceste conditii se perpetueaza o situatie critica, a apreciat presedintele Basescu. Seful statului a avertizat ca, pe masura ce "sistemele statului vor deveni tot mai eficiente in a sanctiona infractionalitatea", se prognozeaza cresterea numarului de dosare, ceea ce face imperativa gasirea unei solutii.
"Fara aceste trei conditii nu putem da satisfactie justitiabilului, cum nu putem da satisfactie nici cetateanului care asteapta ca infractionalitatea sa fie pedepsita", a subliniat presedintele Romaniei.

"Stiu ca una din problemele care framanta sistemul, problema salarizarii, este o prioritate", a afirmat presedintele Basescu, aratand ca, in acest sens, a promulgat Legea de aprobare a Ordonantei Guvernului care urmeaza sa intre in vigoare prin publicarea in Monitorul Oficial.

Presedintele Traian Basescu a atentionat asupra problemei privind influenta exercitata asupra magistratilor. Seful statului a aratat ca a primit de la un cetatean din Cluj un memoriu care, daca se confirma, "este proba impletirii intre politic, oameni de afaceri, oameni de presa si, din pacate, chiar si a unor magistrati implicati intr-un proces de impingere a realitatii unei licitatii". Presedintele a afirmat ca va directiona acest memoriu catre Parchetul General, cu rezolutia "Rog analiza si solutie legala".

Presedintele Basescu a lansat un apel catre toti procurorii de a izola Ministerul Public de orice tip de relatie care poate duce la influentarea deciziilor, mai ales cand este vorba de decizii care vizeaza activitatea pe plan local.

Seful statului a apreciat ca, in unele judete, se mentine inca o practica daunatoare care trebuie eradicata: "Este traditia cand se strangeau in weekend, inainte, Procurorul sef, cu seful Tribunalului, cu seful Politiei, cu Primul Secretar, cu Primul Secretar al Municipiului si era grupul care conducea. Inca avem judete in care se intampla acest lucru, sunt putine, dar marea mea rugaminte ar fi ca procurorii sa fie absolut independenti si sa nu se responsabilizeze pentru problemele urbei, in afara de cele care tin de Justitie".

Presedintele a apreciat ca, in ultima perioada, si sesizarile de la Presedintie probeaza faptul ca tinta cea mai mare a presiunilor este legata de terenuri: "Este, in momentul de fata, cea mai mare atractivitate pentru frauda, pentru incalcarea legii, pentru transferul a suprafete importante de teren in orase sau in zone de mare interes. V-as ruga sa dati atentie acestui aspect, pentru ca nu exista dubii. Nu toti cei care se adreseaza Presedintiei sunt de rea credinta. Poate sunt si oameni mai putin informati, dar presiunea legata de terenuri este uriasa si impinge la ilegalitati in foarte multe regiuni din tara".

Presedintele a mai spus ca, dincolo de tipul acesta de presiune, "rezultata chiar din propriile relatii pe care procurorii le au cu oamenii politici pe plan local", este si presiunea din media. "Uneori, si nu ma refer la toata presa, dar sunt ziare specializate, daca vrei sa vezi cand un anume domn trebuie sa apara in fata instantelor, este suficient sa te uiti la doua ziare si vei afla ca domnul X are proces maine sau poimaine si se face pregatirea mediatica asupra solutiei. Sunt experiente pe care le aveti si vreau sa cred ca procurorii romani au depasit de mult stadiul la care ii mai putea influenta o campanie de presa", a declarat presedintele tarii. Presedintele Basescu a precizat ca nu se refera la presa in general, ci la faptul ca exista cativa ziaristi "care au pasiunea de a influenta presa prin campanii de presa sau cativa oameni interesati, care, dispunand de mijloace de presa, isi servesc interesul in campanii in acest sens".

In context, presedintele Romaniei a aratat ca nu doreste sa faca nominalizari intrucat s-ar spune ca seful statului a dat o indicatie procurorilor, insa a amintit ca procurorii traiesc pe propria piele astfel de situatii. "Cred ca am totusi o solutie, sa va dau exemple pe care le-am trait eu in ultimele doua-trei saptamani pentru a vedea cum se mistifica realitatea", a afirmat Presedintele. In acest sens, seful statului s-a referit la Alro Slatina: "sigur ca este un dosar al privatizarii care este de mare interes si atunci si-au gasit cei interesati solutia «hai sa vedem cum a achizitionat energie electrica Alro» -, si pe o rezolutie trimisa ministrului Industriilor nu rezulta nimic altceva din presa decat ca presedintele a intervenit sa i se dea curent ieftin. Ce nefericita abordare, pentru ca ALRO isi rezolvase problema cu mult timp inainte, avea contract semnat de la Hidroelectrica pentru 3 terawati, inca din luna septembrie 2005, iar eu puneam rezolutia pe memoriu, care viza cu totul altceva - investitii de un miliard -, abia in aprilie 2006". Presedintele Basescu a adaugat ca in acest mod, prin presiune mediatica, prin jocuri, "afli ca o rezolutie pe un memoriu este biletel si mai afli ca un contract care era semnat cu sapte luni inainte se semnase in urma rezolutiei tale".

Seful statului a declarat, in continuare, ca ii este cunoscut acest tip de manipulare si faptul ca procurorii sunt supusi unor astfel de presiuni de presa, generate de oameni interesati. Presedintele a subliniat ca, alaturi de influenta politica, acest tip de manipulare este unul din cele mai toxice modalitati de a influenta decizia procurorilor, a magistratilor, in general.

Presedintele Romaniei a declarat: "estimez ca vor fi dosare grele care, mai devereme sau mai tarziu, se vor apropia de finalizare si vor viza persoane politice importante. Va cer un singur lucru: Aplicati, fara discriminare, legea! Indiferent la ce campanii ati fi suspusi, nu exista lucru mai important pentru romani decat o justitie dreapta, o justitie aplicabila oricui, de la Presedinte pana la cel mai neimportant om pe scara sociala. Este in mana dumneavoastra crearea sentimentului, pentru romanul de rand, ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege".

Seful statului le-a mai spus procurorilor ca in masura in care vor reusi ca prin activitatea lor sa probeze ca niciun fost sau actual demnitar, respectiv nici un om de afaceri nu mai poate fi deasupra legii, Romania a castigat batalia cu viitorul. "Daca vom continua sa nu avem curaj sa ducem pana la capat dosare de oameni importanti, niciun roman nu va crede ca nimeni nu este mai presus de lege. Am la dumneavoastra aceasta rugaminte: sa ne tratati pe toti cei 22 milioane de romani in mod egal", a subliniat in incheiere presedintele Basescu.
Departamentul de Comunicare Publica

Sursa: www.presidency.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.