Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au anuntat, sambata, ca Banca Centrala nu va mai impune bancilor sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare sau 30% in cazul celor de consum. Analistii econo
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au anuntat, sambata, ca Banca Centrala nu va mai impune bancilor sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare sau 30% in cazul celor de consum. Analistii economici au apreciat ca, in urma relaxarii normelor de creditare, ar putea avea loc o crestere a preturilor pe piata imobiliara ca urmare a accesului mai facil la imprumuturi bancare a populatiei. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea a explicat, intr-un interviu acordat ZIUA, care vor fi efectele eiminarii restrictiilor impuse de BNR asupra pietei bancare si a politicii de creditare adoptata la nivelul fiecarei institutii bancare.
Cum a primit ARB decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR)
de a elimina limitarile impuse
institutiilor de credit in ce priveste creditarea populatiei?
Noi am solicitat demult ca Banca Nationala sa ia niste masuri de relaxare a creditarii populatiei, bineinteles ca masurile anuntate de Banca Centrala au fost primite pozitiv de catre comunitatea bancara si asteptam ca BNR sa dea oficial normele respective, pe care le vom aplica incepand de la o data pe care tot BNR o va stabili.
Credeti ca aceste masuri vor modifica substantial ierarhia pe piata bancara?
In nici un caz. Toate bancile din Romania sunt, cred eu, pregatite sa monitorizeze corespunzator riscurile din domeniul creditarii si nu cred ca vor exista banci care, din dorinta de a acapara cat mai mult din cota de piata, pentru a avea o cota de piata cat mai ridicata sa coboare stacheta astfel incat sa poata acorda cat mai multe credite. Daca ierarhia se va modifica, acest lucru va decurge din alte elemente si nu din elementele care vor fi aplicabile pentru toata lumea.
Care sunt estimarile dumneavoastra privind limitele la creditare pe care si le vor impune bancile?
Personal cred ca, in primul rand, vor fi luate in considerare veniturile fiecarui client si pe nivele de venituri vor fi stabilite si limitele la creditare. Ar fi o opinie personala, fiecare banca va proceda dupa cum considera - de fapt ca pana acum vreo 3-4 ani cand aceste norme, prin care s-au impus restrictiile la creditare, nu erau in vigoare.
Va exista o politica comuna coordonata de ARB in acest sens
sau fiecare banca va opera
dupa reguli interne?
In nici un caz. Fiecare banca este responsabila de ceea ce face, fiecare banca are actionarii sai, are planurile sale, ARB nu se implica niciodata in asemenea coordonari. Noi ne implicam in coordonari de genul crearea Biroului de Credit, crearea sistemului de plati , a Institutului Bancar, modificarea unor legi sau chiar a unor norme la BNR dar cand e vorba de aplicarea unor reglementari in ce priveste creditarea, fiecare banca e suverana sa faca ceea ce doreste.
Credeti ca supravegherea exercitata de BNR in ce priveste bancile comerciale va fi mai stricta ca pana acum sau mai relaxata?
Cred ca supravegherea va cunoaste un salt calitativ, in sensul ca Banca Nationala va putea, cred eu, in cazul in care constata ca o banca are o activitate de creditare mult prea riscanta, s-ar putea sa vina sa spuna ca banca respectiva sa-si modifice normele.
Cand credeti ca va intra in vigoare masura anuntata de BNR si ce categorii de clienti vor beneficia mai mult in urma aplicarii acesteia?
Masura ar trebui sa intre in vigoare in urmatoarele doua-trei saptamani maxim, cred ca de la 1 aprilie vor fi aplicate noile prevederi. Probabil ca lumea se asteapta sa poata lua un credit cat de mare indiferent de salariu. Practic, categoria de clienti care va fi beneficiara din plin de aceste masuri va fi cea a clientilor cu venituri mari si stabile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.