Bogdan Comaroni, redactor sef adjunct, si reporterii de investigatii Razvan Savaliuc si Dan Coste au fost instruiti in specificul muncii OLAF - protejarea intereselor Uniunii Europene si combaterea fraudelor cu fondurile acesteia. Stagiul de pregatir
Bogdan Comaroni, redactor sef adjunct, si reporterii de investigatii Razvan Savaliuc si Dan Coste au fost instruiti in specificul muncii OLAF - protejarea intereselor Uniunii Europene si combaterea fraudelor cu fondurile acesteia. Stagiul de pregatire al reporterilor ZIUA, derulat la Bruxelles, la care au participat si doi jurnalisti de la televiziunile "Realitatea" si "Money Chanel" este o premiera in materie. Este pentru prima data in istoria sa cand OLAF a organizat un asemenea stagiu, in care sa prezinte jurnalistilor, in detaliu, mecanismele interne de functionare.
Intalniri la nivel inalt
Reporterii ZIUA au avut intalniri atat cu directorul general al OLAF, Franz-Hermann Bruner, cat si cu o serie de sefi de unitati de lupta antifrauda, inclusiv cu Peter Baader, seful Unitatii A1 - Investigatii Interne, care se ocupa cu depistarea fraudelor comise de functionarii din structurile europene sau de catre parlamentarii europeni. Specialistii OLAF au prezentat jurnalistilor romani diverse metode de fraudare a fondurilor si intereselor Comunitatii Europene, finalizate cu sesizarea organelor de ancheta penala din statele membre unde s-au comis infractiunile. De asemenea, grupul de jurnalisti romani s-a intalnit la sediul Comisiei Europene cu reprezentanti ai Cabinetului Comisariatului insarcinat cu afacerile administrative, audit si lupta anti-frauda. In cadrul stagiului derulat la sediul OLAF, grupul de jurnalisti romani a purtat discutii si cu Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ) si Lorenzo Consoli, presedintele International Press Asociation (IPA), pe tema accesului la informatii si libertatea presei din Romania.
Din dezbaterile purtate a reiesit necesitatea ca OLAF sa aiba parteneri in cadrul presei, mai ales in statele in care fondurile europene vor fi masiv alocate in scopul reducerii decalajelor economico-sociale dintre vechile state membre ale UE si cele recent acceptate. Fraudarea fondurilor europene este o preocupare primordiala a OLAF, intrucat asemenea cazuri priveaza comunitatile europene defavorizate de posibilitatea de a se dezvolta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.