Ion Iliescu a implinit 77 de ani. Usile biroului sau senatorial din strada Atena au fost deschise simbata pentru toti cei care au vrut sa-l felicite pe fostul presedinte.

Sute de flori, carti, cravate, camasi, bomboane, ba chiar si un pix cu luminite. Este ceea ce pesedisti cu sau fara carnet de partid au oferit, simbata, de ziua de nastere a fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu.

Alo?...Da, Traian

La usa sediului din strada Atena s-a stat la coada. In camasa, Iliescu zimbea larg, cum il stim, si se lasa pupat. Din cind in cind mai suna cite un telefon. „Alo? Da, Traian. Multumesc, Tra-ian! Si tie la fel!". Nimeni nu mai respira, toti ciuleau urechile. Oare asistau la o discutie istorica? S-a ris in hohote cind Iliescu a lamurit lucrurile: „Era prietenul meu, Traian Chebeleu". Celalalt Traian, presedintele, a ales sa trimita un cos cu flori - trandafiri galbeni si crini imperiali, simboluri de prietenie si puritate -, respectiv o felicitare cu autograf.

Intreceri pe ramura

Printre alti uratori: Adrian Nastase, Mircea Geoana, Nicolae Vacaroiu, dar si „conservatoarea" Rodica Stanoiu. Noul sef al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a venit cu un cos cu flori cit el de mare. N-a fost singurul. Biroul lui Iliescu era parca scena unei intreceri pe ra-mura la „cine aduce cele mai mari buchete de flori". Ca-n fiecare 3 martie, Iliescu a suportat cu stoicism unicei intrebari din partea ziaristilor: „Ce va doriti de ziua dvs.?". Raspunsul poate fi gasit si-n arhive: „Sanatate". O noutate a fost prezenta tarafului din Valea Izei, care i-a cintat cu accent maramuresean: „Sa fii mare nu-i mirare, sa fii om e lucru mare". Iliescu i-a acompaniat cu versul: „Sa fii domn e o intimplare".

Cu o seara inainte, la TVR, Ion Iliescu a acompaniat-o si pe Aura Urziceanu, intr-un inedit duet transmis in direct: „Ionel, Ionelule, nu mai bea baiatule, ca te-or ride fetele, Ionelule".