Washingtonul a confirmat ieri summit-ul. Audiata in Congres, sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice (foto), a declarat ca nu e vorba de tratative directe americano-iraniene sau americano-siriene, asemenea tratative ar putea demara numai dupa ce
Washingtonul a confirmat ieri summit-ul. Audiata in Congres, sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice (foto), a declarat ca nu e vorba de tratative directe americano-iraniene sau americano-siriene, asemenea tratative ar putea demara numai dupa ce Iranul va "ingheta" programul sau de inarmare atomica. Aceasta decizie tactica dureaza de peste un an, dar iata ca se prefigureaza o usoara schimbare in politica americana fata de Iran si Orientul Mijlociu. David Sterfield, seful-adjunct al delegatiei americane in Irak, a intreprins primele contacte in vederea realizarii summit-ului, preconizat pentru inceputul lunii aprilie. Delegatia americana o va avea in frunte pe Condoleezza Rice. Se apreciaza ca insasi convocarea unui asemenea summit reprezinta o victorie a grupului de politicieni in frunte cu James Baker, fostul secretar de Stat, care in faimosul sau raport inmanat presedintelui George W. Bush a cerut schimbarea politicii americane externe in Orientul Mijlociu si promovarea pacii dintre Israel si Siria. "Raportul Baker-Hamilton", prezentat sefului de la Casa Alba in decembrie 2006, propunea o schimbare radicala a diplomatiei americane in Irak si in conflictul siriano-israelian. Baker si Hamilton au propus dezamorsarea vechiului si sangerosului conflict prin tratative directe, in care Israel sa anunte retrocedarea Platoului Golan anexat dupa "Razboiul de Yom Kipur", din 1973, iar Statele Unite sa ofere Israelului asigurarile de securitate, eventual cu plasarea unor forte militare internationale, majoritar americane, la granita siriano-israeliana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.