110.000 de euro a costat conceptul fabulospirit, a anuntat ieri Ministerul de Externe, iar beneficiarii, agentia GAV/ Scholz&Friends, au fost alesi fara licitatie.

Pentru o imagine mai buna a Romaniei, MAE a dat 110.000 de euro pentru consultanta firmei GAV/Scholz& Friends, fara sa organizeze in prealabil o licitatie. Purtatorul de cuvint al MAE, Corina Vintan, a explicat pentru „Cotidianul" ca ministerul s-a folosit insa de prevederile unei ordonante de guvern care stipuleaza ca, atunci cind „din motive tehnice, artistice sau de protectie a unor drepturi exclusive" o singura companie este capabila sa ofere produsul, incredintarea se poate face direct. Ministerul a elaborat o serie de criterii imposibil de indeplinit de catre alta firma. Printre acestea, strategie de comunicare in proiectul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana". Iar GAV este chiar firma care a realizat conceptul campaniei Sibiu, asa incit numai ea putea satisface cerintele MAE. De altfel, Vintan admite: „Noi nici n-am vrut sa lucram cu altcineva!", adaugind ca GAV este singura companie de marketing cultural, celelalte facind „marketing comercial". O licitatie se va organiza totusi, pentru implementarea fabulospiritului in spoturi, printuri si evenimente, iar la ea va participa si GAV/ Scholz&Friends. Bugetul acestei campanii este estimat de MAE intre trei si cinci milioane de euro.

O suma fabuloasa

Publicitarii contactati de „Cotidianul" spun ca suma de 110.000 de euro pentru un concept este fara precedent in Romania. Alexandru Dumitrescu, Head of Copy la McCann Erickson, considera mult prea mare suma incasata de GAV/Scholz&Friends in comparatie cu cit se plateste in industria publicitara romaneasca pentru un concept. „Este totusi dublu fata de cit cistiga o agentie de branding bine platita din Romania. Noi am luat pentru «Connex-Tu faci viitorul» mai putin de jumatate si am oferit si implementarea", spune Dumitrescu. „Este fabulos", declara si Marius Negrea, fost director de creatie la DDB Bucuresti. „Exista taxe de consultanta si de un milion de euro pentru branding si pentru comunicare", replica Lucian Georgescu, Managing Partner la GAV/Scholz&Friends.