Pina sa ajunga in Parlament, propunerea de suspendare a trecut printr-un lung parcurs in care opozitia s-a chinuit sa elaboreze documentul oficial.

PSD si-a anuntat intentia de a-l suspenda pe Traian Basescu din functia de sef al statului la jumatatea lunii ianuarie, imediat dupa declansarea scandalului „biletelul" de catre Elena Udrea. Initial, liderii PSD anuntau ca documentul in baza caruia se va cere suspendarea lui Traian Basescu va fi intocmit intr-o saptamina. A durat mai mult. Dupa vreo doua saptamini, social democratii s-au intilnit cu liderii PRM si cu cei ai PC pentru a prezenta o varianta preliminara a documentului.

Pe 5 februarie, cele trei partide ale opozitiei au anuntat finalizarea textului documentului, care insa a fost depus la Parlament abia pe 12 februarie, exact la o luna de la momentul in care PSD a anuntat ca vrea sa-l suspende pe seful statului.

Capetele de acuzare

Documentul pe baza caruia se cere suspendare lui Basescu a fost citit ieri in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului de secretarul general al PSD, Titus Corlatean. Este structurat pe sase capitole care cuprind cele 30 de capete de acuzare. Printre altele, sefului statului i se reproseaza faptul ca nu si-ar respecta prerogativele de mediere intre institutiile statului, dar si alte incalcari punctuale ale Constitutiei. Sint date ca exemple momentele in care a cerut demisiile sefilor serviciilor secrete, numirea unui premier care nu provenea din partea majoritatii inaintea consultarii partidelor parlamentare sau incalcarea pluralismului politic in momentul cind a cerut schimbarea sefilor celor doua Camere ale Parlamentului.