Ministrul de Interne Vasile Blaga a anuntat la Realitatea TV ca legea prostitutiei va fi gata intr-o luna, dar abia a doua zi a fixat deadline politistilor care lucreaza la proiect.

Ministrul de Interne a declarat marti seara, in emisiunea lui Robert Turcescu „100%", de la Realitatea TV, ca in atentia ministerului exista un proiect de lege privind legalizarea prostitutiei si ca legea ar putea intra in dezbatere publica in maximum o luna.

Insa dupa ce ministrul s-a grabit sa vorbeasca la o ora de maxima audienta despre cit de avansat este proiectul MAI, abia a doua zi a cerut politistilor care lucreaza la document sa urgenteze finalizarea acestuia. „Ne-a spus ca intr-o luna sa terminam. Numai ca noi am lucrat la proiect pina anul trecut, apoi am ajuns intr-un punct mort si am abandonat lucrarile. Mai multe nu va pot spune", ne-a declarat unul dintre politistii din grupul de lucru creat la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Aveau ginduri mari

In luna septembrie a anului trecut, „Cotidianul" scria ca la nivelul IGPR s-a constituit un grup de lucru pentru redactarea proiectului de lege. Din el fac parte sapte politisti de la serviciile Investigatii Criminale, Prevenire, Crima Organizata, Juridic, Ordine Publica, Evidenta Operativa si Criminalistica.

La prima intilnire, cei sapte reprezentanti au sugerat ministrului sa treaca prostitutia in nomenclatorul de meserii si cam atit. In luna septembrie, politistii spuneau ca au un plan bine pus la punct, ca au formulat o nota de fundamentare a legislatiei, ca au vorbit cu prostituatele si ca s-au gindit si la sanctiuni. Tot anul trecut, politistii spuneau ca urmeaza ca ceara Ministerului Muncii trecerea prostitutiei in nomenclatorul de meserii. Conditia principala pentru ca prostitutia sa fie introdusa in clasificarea ocupatiilor din Romania (COR) este recunoasterea ei ca meserie prin lege. Daca prostitutia ar fi legiferata, introducerea ei in COR ar putea dura 30 de zile.

Ieri, unul dintre politistii din grupul de lucru a recunoscut ca din septembrie si pina acum MAI doar s-a documentat despre cum arata legea prostitutiei in tari din Uniunea Europeana si a facut traduceri dupa legi similare.

Peste 700 de cazuri

Potrivit Biroului de presa al IGPR, in cursul anului trecut, politistii au inregistrat, in toata tara, 700 de infractiuni de prostitutie si 237 de cazuri de proxenetism. Dintre acestea, 421 de cazuri de prostitutie si 40 de proxenetism erau inregistrate doar in Bucuresti. Politistii spun ca motivul pentru care se lucreaza la proiectul de lege este ca masurile luate pina acum nu si-au atins scopul in 15 ani, amenzile fiind prea mici. Exista situatii in care tinerele au fost amendate de 200, 300 si chiar de 500 de ori. In plus, politistii spun ca impotriva legalizarii prostitutiei sint doar prostituatele de lux, care cistiga foarte bine si nu sint de acord sa plateasca taxe la stat.

Proiecte in sertarele Parlamentului In Camera Deputatilor se afla, in „conservare", doua initiative legislative pe aceasta tema. Prima - propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea localurilor intime - dateaza din octombrie 1999 si apartine fostului deputat PD Mariana Stoica, actualmente ambasadorul Romaniei in Israel. In 2001, proiectul a fost clasat si nu a mai fost reluat.

Tot in 2001, un grup de parlamentari PRM, medici de profesie, inregistreaza o propunere legislativa privind controlul bolilor cu transmitere sexuala. Colateral, initiativa facea referire si la legalizarea prostitutiei. Pe 17 septembrie 2002, cind trebuia sa fie adoptata de Camera Deputatilor, s-a decis aminarea votului si de atunci si acest proiect a devenit „istorie". La inceputul acestei legislaturi, in martie 2005, citiva deputati din garnitura de tineret a PSD si-au anuntat intentia de a promova un act normativ de legalizare a prostitutiei, dar stadiul de intentie nu a fost depasit.

Repunerea pe tapet a acestei teme este agreata in Parlament, dar va genera modificari in cascada a mai multor legi. Senatorul PD Paula Ivanescu ne-a declarat ca „se poate pleca de la proiectul fostei mele colege, dar acesta trebuie substantial imbunatatit sau juristii din Guvern pot veni cu un text nou. Daca se adopta o astfel de lege, este obligatoriu pe orizontala sa se mai modifice si alte legi. Am sa ma refer doar la doua: cea privind nomenclatorul de meserii si, evident, Codul penal". (Lucian Gheorghiu)

Fiscul e pregatit sa incaseze banii Surse din Ministerul Finantelor spun ca institutiei nu i s-a cerut punctul de vedere in cazul legalizarii prostitutiei. Insa ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a lasat anul trecut sa se inteleaga ca n-ar avea nimic impotriva unei astfel de initiative si a subliniat ca o asemenea miscare ar avea si unele implicatii fiscale. „Tinind cont ca prostitutia este un fenomen care n-a fost si nici nu cred ca va fi vreodata combatut in nici o tara din lume, cred ca functionarea lui controlata este mai buna decit lasarea fenomenului la voia intimplarii. Cred ca un control din toate punctele de vedere, inclusiv fiscal in cele din urma, e mai bun. Dar aici ma refer in special la aspecte privind sanatatea, protectia minorilor, a persoanelor mai putin capabile sa se apere singure", declara Vladescu, la inceputul anului trecut. (Ionut Tudorica)

Victimele clientilor si ale politistilor Din cercetarea intitulata „Sexul comercial, perspectiva de sanatate publica si sociala", realizata in 2005 de ARAS, reiese ca jumatate dintre prostituatele respondente au fost abuzate de clienti, iar o treime, de politie. Peste 8% dintre subiecti erau minori. Traficul de persoane in rindul prostituatelor este consistent, 30% dintre cele intervievate afirmind ca au fost vindute sau cumparate. (Alexandra Olivotto)

Contra: „Statul proxenet" Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, considera ca „statul ar deveni un proxenet, pentru ca sint bani care se percep, dupa cum a spus un reprezentant al Bisericii in urma cu citiva ani. Un astfel de proiect de lege nu inseamna altceva decit un atentat la institutia sacra a familiei. Biserica a scos o brosura pe care a difuzat-o fiecarui membru al Parlamentului, in care sintetizeaza cercetari facute in legatura cu fenomenul prostitutiei, din SUA pina in Japonia si din Europa pina in Australia. Din aceste cercetari, din pacate ignorate de initiatorii proiectului, rezulta foarte clar ca prin legalizare nu se rezolva nici o problema: nici rata bolilor cu transmitere sexuala nu se diminueaza si nici problemele sociale, pentru ca in zona unor astfel de stabilimente cresc consumul de droguri si infractionalitatea." (A.O.)

Pro: „O multime de abuzuri" Feminista Mihaela Miroiu spune ca ar fi contra, dar ca situatia din Romania nu-i permite. „Avem de facut o alegere sau dezincriminam prostitutia, cu protejarea drepturilor tuturor celor implicati, adica prostituate, clienti etc., sau o incriminam, cu toate partile implicate, inclusiv clientul. Nu exista o alternativa pretins morala decit daca legea ii pedepseste pe toti. Daca nu adoptam calea morala, avem nevoie de o lege care sa considere persoana care practica prostitutia «lucrator sexual», si din asta sa derive drepturile lor si cele ale clientilor, in regim de prestare de servicii. Eu, in calitate de feminista, categoric nu ar trebui sa fiu de acord cu legiferarea prostitutiei, pe de o parte. Pe de alta, acest fenomen, nereglementat si atit de raspindit in Romania, lasa practicantii efectiv pe mina pestilor si permite o multime de abuzuri."

Prostitutia divizeaza Europa Francezii sanctioneaza cererea unor servicii sexuale, nu si ofertantii, in timp ce grecii isi tin bordelurile la distanta stricta de institutiile publice.

Statele membre ale Uniunii Europene prefera sa-si faca propriile reguli in ceea ce priveste prostitutia. Desi legala in Belgia, aceasta se poate practica doar in absenta proxenetilor, sanctionati drastic de lege. Situatia e similara in Austria, cu precizarea ca persoanele care se prostitueaza sint obligate sa treaca prin examene medicale periodice, in vederea prevenirii si tratarii bolilor cu transmitere sexuala.

Descentralizare in Finlanda

Italia si Irlanda conduc in topul intolerantei fata de prostitutie: intermedierea, cumpararea si vinzarea de servicii sexuale sint strict interzise. Si totusi, italienii trec cu vederea prostitutia stradala. Finlanda si Germania, in schimb, lasa responsabilitatea reglementarii in miinile autoritatilor locale; municipalitatile si landurile au dreptul de a permite sau nu desfasurarea activitatii de prostitutie pe raza respectivei localitati.

Practicarea in locuri publice este oricum interzisa, din 1999. Nici francezii nu incuviinteaza prostitutia oriunde. Cu toate ca practicantilor nu le sint aplicate sanctiuni, cu exceptia cazului in care au sub 18 ani sau sint persoane cu dizabilitati, prostitutia nu trebuie sa deranjeze ordinea publica.

Olimpice si intelegatoare

In Grecia, prostitutia are delimitari spatiale mult mai clare: se poate practica doar in bordeluri legal infiintate, amplasate la o anumita distanta minima (aproximativ 200 de metri) de institutiile publice. Cu ocazia Jocurilor Olimpice, a existat o propunere legislativa de diminuare a acestei distante, dar guvernul elen a respins-o. Olanda interzice activitatea proxenetilor. Prostituatele au insa dreptul la conditii de munca igienice, la asigurari sociale, la siguranta locului de munca si achita impozite, pe cind colegele lor germane se aleg cu asigurare de sanatate, concediu si pensie.