Angajamente de gura UE
"ANSVSA s-a angajat sa incheiere procesul de identificare intr-un timp nerealist si a interzis circulatia animalelor, chiar daca nu a incheiat procesul de identificare. Mai mult, in noiembrie anul trecut autoritate
Angajamente de gura UE
"ANSVSA s-a angajat sa incheiere procesul de identificare intr-un timp nerealist si a interzis circulatia animalelor, chiar daca nu a incheiat procesul de identificare. Mai mult, in noiembrie anul trecut autoritatea a retras toate crotaliile din teritoriu", a declarat, ieri, la forumul "Standarde europene pentru industria alimentara romaneasca", organizat de Mediafax, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu.
Legislatia UE prevede ca identificarea animalelor sa se faca prin intermediul a doua crotalii, nu unul singur cum era stipulat in legislatia nationala de dinainte de aderare. Numai ca ANSVSA a demarat procedurile de achizitii pentru crotaliile duble prea tarziu, astfel ca licitatia va avea loc pe 5 martie, prea tarziu ca producatorii romani sa poata vinde miei in perioada sarbatorilor pascale, cea mai prolifica perioada de vanzari din an. Dumitriu a acuzat modul de organizare a licitatiei, avand in vedere ca cele 8,6 milioane de crotalii trebuie sa fie puse la dispozitie in doua transe, din care prima reprezinta peste 7 milioane de crotalii. "Crotaliile trebuie livrate in doua saptamani de la desemnarea castigatorului licitatiei. Numai ca o firma poate produce cel mult un milion de crotalii pe luna, iar firma care poate asigura sapte milioane inseamna ca stia ca este castigatoare", a completat Dumitriu. Romanii consuma anual circa 3,5 milioane de oi, la care se adauga alte 2,5 milioane de animale exportate, din care 20-30% in perioada sarbatorilor de Paste. "Vom avea miei din import de Paste. Deja marile lanturi de retail importa din Bulgaria carne de miel", a spus presedintele PACERO.
Tinta Avram
De altfel, toti reprezentantii industriei alimentare prezenti la seminar au avut ca principala "tinta" presedintele ANSVSA, pe care il considera responsabil de degringolada din domeniu, pentru ca a promovat acte normative care nu respecta normele comunitare. Mai mult, ei au sustinut ca actele normative specifice ANSVSA permit "cotizatii" din partea celor controlati de inspectorii veterinari. "Romania este tara cu cei mai multi inspectori. Nu au salarii mari, dar sunt in stare sa cotizeze ca sa fie inspectori. Firmele care nu respecta normele nu pot sa refuze sa cotizeze si ele, la randul lor", a declarat Sorin Minea. presedintele Romalimenta. Atacurile intre reprezentantii industriei si seful ANSVSA, Marian Avram, au fost directe, industriasii acuzandu-l pe oficialul veterinar ca nu cunoaste legile, iar actiunile lui sunt pentru a impune cat mai multe taxe. Pe de alta parte, Avram a sustinut ca toate atacurile indreptate impotriva sa sunt pentru ca, prin controalele pe care le preconizeaza, va stavili evaziunea fiscala. "Si in industria alimentara sunt baieti destepti", a spus Avram, dar nu a vrut sa dea exemple. "Vom descoperi secretul lui Bachus", a mai declarat Avram, cu adresa la industria vinului, afirmatie considerata de Minea ca o amenintare directa la adresa industriei alimentare.
In cele din urma, cele doua parti, ANSVSA si producatorii, nu au ajuns la nici o solutie, fiecare sustinandu-si punctul de vedere. Avram a amintit ca crescatorii de oi au la dispozitie, in cele din urma, ceva peste un milion de crotalii, astfel incat comertul cu miei sa nu fie afectat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.