Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis plangerile penale facute de directorul cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, impotriva procurorilor Ciprian Nastasiu si Adriana Cristescu, cei care au instrumentat dosarul Rompetrol, dispu
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis plangerile penale facute de directorul cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, impotriva procurorilor Ciprian Nastasiu si Adriana Cristescu, cei care au instrumentat dosarul Rompetrol, dispunand "reverificari" in cazul celor doi. Conducerea Ministerului Public a revenit astfel asupra deciziei initiale de neincepere a urmaririi penale in cazul celor doi procurori, dupa ce Rosca Stanescu s-a adresat instantei supreme. Totodata, instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inchis dosarul in care directorul ZIUA contesta decizia Parchetului General, pe motiv ca Sorin Rosca Stanescu si-a retras plangerea. Maestrul Catalin Dancu, avocatul directorului ZIUA, a infirmat insa ca acesta a renuntat la acuzatii, spunand ca este o greseala in decizia instantei si ca va formula recurs impotriva ei. De asemenea, el a mai afirmat ca cel mult, Curtea Suprema ar putea inchide dosarul pe motiv ca acesta a ramas fara obiect, dupa ce Ministerul Public a admis cele doua plangeri.
Abuz in serviciu
Sorin Rosca Stanescu a depus anul trecut la Parchetul General o plangere penala impotriva procurorilor Adriana Cristescu si Ciprian Nastasiu (foto), cei care au instrumentat dosarul Rompetrol, acuzandu-i de abuz in serviciu. Mai exact, jurnalistul i-a acuzat pe acestia ca ar fi dat dispozitii catre mai multe banci sa-i verifice conturile, fara ca demersul sa aiba un temei legal. "In raport direct proportional cu instrumentarea politica a acestui caz si cu gravele ilegalitati savarsite de cei doi procurori in materie procedurala, care au incercat sa fabrice probe, am depus o plangere penala impotriva acestora", a spus Rosca Stanescu. Acesta a declarat ca cei doi procurori au incalcat foarte multe norme, incercand sa-i scotoceasca conturile personale din banci. "Procurorii Cristescu si Nastasiu au oferit unor jurnalisti date care tin de viata mea personala, acestea rezultand din scotocirea unor conturi din diverse banci. Am aflat ca procurorii au facut interceptari telefonice ilegale fara sa aiba mandat, asa cum prevede legea", a aratat directorul ZIUA. Procurorii inspectori ai Ministerului Public nu au fost de acord insa cu plangerea ziaristului si au dispus neinceprea urmaririi penale in cazul celor doi. Rosca Stanescu a atacat in instanta decizia procurorilor inspectori, intre timp Parchetul schimbandu-si pozitia, inainte ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se pronunte in acest caz.
Abonati la CSM
Procurorul Ciprian Nastasiu a fost in repetate randuri cercetat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii, primind mai multe sanctiuni. Cazul care l-a facut "celebru" pe Nastasiu ramane fara indoiala cererea de eliberare din arest a lui Omar Hayssam, pe motive de sanatate, despre care procurorul a declarat nonsalant ca nu o regreta si considera ca a facut exact ce trebuia facut la momentul respectiv. De asemenea, si de numele procuroarei Adriana Cristescu se leaga o serie de dosare controversate cu arestari abuzive si inculpari fara nici cea mai mica baza legala. Cristescu a avut o ascensiune fulminanta, debutand la Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, continuandu-si activitatea la Parchetul National Anticoruptie si, in final, ajungand la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.