Ideea unui miting de solidaritate cu Monica Macovei a aparut prima oara pe forumul „Cotidianului" acum citeva luni. Miine, aceasta idee va da proba practica. Toate cotofenele puscariabile din tara asta dau sa se coalizeze impotriva Monicai Macovei. Politicienii afacerilor veroase pling pe umarul Justitiei, inspaimintati de perspectiva ca vor disparea mesajele de tip „Suna-ma, sint fierbinte" urmate de precizarea tarifului, negociabil, in functie de serviciile pe care le cere clientul. Atita pentru un NUP, atita pentru dezvaluirea unor vicii de procedura, atita pentru proclamarea unei inocente impotriva naturii. Mafiotii gulerelor albe si-au scos la atac mardeiasii din presa si i-au pus la ore suplimentare pe avocatii invatati sa cistige procesele cu servieta doldora de bani, nu de probe. Elita sefilor de clan si de banda e pe cale de a infiinta o liga a apararii drepturilor omului deranjat de Justitie. Si n-ar fi de mirare daca oamenii legii care s-au trezit luati la cercetari penale ar infiinta o asociatie a victimelor schimbarii regulilor jocului fara ordin de serviciu.

Aproape ca imi vine sa le dau dreptate politistilor, vamesilor, avocatilor, procurorilor si judecatorilor exasperati ca au ajuns in colimatorul Justitiei pe care o servesc cu onoarea derogarilor stiute, de la seful de post din Carcalaci pina la profesori de la Drept, precum Adrian Nastase. De 17 ani incoace, legea se aplica la noi pe alese, avem o Justitie cuviincioasa, care nu-si permite sa deranjeze pe oricine, iar sistemul functioneaza. Or, aceasta Monica Macovei, comisar al stalinismului reinviat, vrea sa rastoarne tinerele traditii ale democratiei noastre selective! Ea e de vina ca prin tribunale dreptatea se imparte si azi pe stil vechi si tot ea ar trebui pusa in genunchi, pe coji de nuca, fiindca din prostie sau din bine calculata ticalosie procurorii dau ordine de retinere pe o usa si-si scapa musteriii pe iesirea din dos pentru ca n-au fost in stare sau n-au vrut sa-si argumenteze solid acuzatiile. Monica Macovei e de vina pentru procesele care se lungesc pina ies judecatorii la pensie si tot ea ar trebui data jos de la Justitie, ca reforma treneaza, in timp ce oficiali de la Bruxelles, evident cumparati de ea, ne sugereaza s-o pastram in functie, ca sa fim siguri ca reforma va merge inainte. Oricum, femeia asta, care probabil ca a fost buldog intr-o alta viata, n-are de gind sa plece de la Justitie decit data afara. Presupun ca superba ei incapatinare a trezit din letargie citeva esantioane ale societatii civile, care si-au anuntat intentia de a iesi in strada, pentru a o sustine.

Dar daca societatea civila insasi va avea miine totusi alte treburi, dupa anunturile entuziaste de participare, cei care vor sta acasa vor avea o acoperire. Monica stie sa se descurce.

Daca insa lumea va iesi consistent in strada, in contul Monicai Macovei ar trebui sa adaugam ca a readus societatea civila pe linia de plutire.