Un grup de 30 de taximetristi romani independenti s-a deplasat la Bruxelles, pentru a protesta fata de decizia Primariei Bucurestiului de a limita numarul de autorizatii eliberate. Protestul s-a soldat cu un esec, intrucit, neinformati, taximetristii s-au trezit vineri in fata portilor inchise ale Parlamentului European (PE). Saptamina trecuta, PE s-a aflat in „saptamina galbena" - deputatii aveau activitati in circumscriptiile nationale, la Bruxelles fiind doar secretarele si asistentii. Ca atare, nu au avut cu cine sa discute.

„Marsul disperarii" nu e treaba Comisiei

La Comisia Europeana li s-a spus ca aceasta nu se poate amesteca intr-o decizie ce tine de autonomia administratiei locale. In petitia pe care taximetristii independenti din Bucuresti si judetul Ilfov, sositi cu noua taximetre pe care erau afisate pancarte cu mentiunea „Marsul disperarii" in culorile rosu si albastru, au dorit sa o depuna ei au mentionat ca autoritatile de la Bucuresti nu au dat curs cererilor lor, motiv pentru care au venit sa isi caute dreptate la institutiile europene. Taximetristii cer liberalizarea numarului de autorizatii emise de Primaria Capitalei si sustin ca „Primaria acorda majoritatea autorizatiilor anumitor companii si mai putin independentilor, incalcind astfel dreptul la munca". In tara, inainte de a pleca spre Bruxelles, taximetristii au depus scrisori de protest si la Guvern si Primarie.

Usi inchise si la CEDO

Urmatoarea oprire a taximetristilor urma sa fie Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Si aceasta deplasare este insa inutila. Juratii de la Strasbourg accepta un caz doar daca in tara de origine a petitionarului au fost incheiate toate caile prevazute de jurisprudenta nationala. Taximetristii iau in calcul si greva foamei, daca petitia lor nu va fi luata in seama de institutiile europene. Acestea nu au cum interveni insa pe linga Primaria Bucuresti, a carei decizie nu are a face cu legislatia europeana, ci tine de autonomia locala.