Am patruns pentru dumneavoastra in liniile ostile ale separatistilor transnistreni. Foto-documentarul cutremurator pe care vi-l prezentam astazi in exclusivitate arata de fapt puterea sfidatoare care zace, momentan inlantuita, la Nistru. Dupa ce cruc
Am patruns pentru dumneavoastra in liniile ostile ale separatistilor transnistreni. Foto-documentarul cutremurator pe care vi-l prezentam astazi in exclusivitate arata de fapt puterea sfidatoare care zace, momentan inlantuita, la Nistru. Dupa ce crucile militarilor romani, germani si suedezi au fost smulse de pe morminte si depozitate pe un loc viran, osemintele profanate au fost lipsite practic de identitate. Deasupra a ceea ce este mai bun din natiunea aceasta se va ridica un monument dedicat "ostasilor eliberatori ai Armatei Rosii care au salvat Basarabia de sub jugul fascist romanesc" - in limbajul propagandei sovietice a vremii, nu foarte diferit de cel al unor asa-zisi analisti aflati in latul neprietenilor Romaniei de azi.
Multi, din cei care umbla mai mult dupa ciozvarte, vor spune: atata scandal pentru niste oase... Si totusi, prin acest gest extrem de simplu efectuat cu inteligenta diabolica de expertii de la Rasarit, demnitatea si onoarea Armatei romane, a statului roman, au fost calcate sub senilele de productie sovietica. Dupa operatiunea continua si ridicata la cele mai alarmante cote a subminarii Familiei romanesti, a Scolii si Bisericii, ce mai lipsea? Armata. Raspunsul statului roman a fost pe masura neputintei sale. Aproape inexistent. Este normal.
Institutiile fundamentale ale statului se afla la ora aceasta sub un atac concertat, venit inclusiv din interiorul unei Romanii re-ocupate de armate civile cu interese straine tarii. In acelasi timp, la scara regionala, atacul este completat de strategii rusi, in coasta Romaniei, la granita NATO, inclusiv cu aportul direct al Ucrainei. Profanarea cimitirului eroilor romani de la Tighina se inscrie in aceasta provocare imensa la adresa noii frontiere strategice a Uniunii Europene si Statelor Unite cu Rusia, prin Marea Neagra.
Nu este prima si, fara indoiala, nici ultima, din lunga serie de provocari care atarna din ce in ce mai greu pe umerii responsabililor tacuti si aproape invizibili din sanul natiuni. Din nefericire pentru Romania, institutiile care ar trebui sa asigure apararea statului, a onoarei si demnitatii tarii, sunt aproape incapabile de o reactie eficienta si coerenta. Cand acuzatii reciproce de relatii cu mafia trans-frontaliera si trans-nationala zboara la cel mai inalt nivel, e greu sa reusesti, de exemplu, ca informatiile ce privesc securitatea statului sa mai circule firesc. Mai ales cand aceasta mafie este dominata ori de aceeasi Rusie care face presiuni in Transnistria ori de afaceristi cu acoperire parlamentara care-si fac de cap si in Harghita si Covasna; doua amenintari de tip Kosovo dintr-un foc.
Aceasta criza fara precedent a statului roman ar putea constitui testul de maturitate si pentru o societate civila romaneasca. Din pacate, aceasta nu exista in mod real si ce avem, societetea in civil, se afla in mare parte sub influenta acelorasi factori numiti mai sus, straini de Romania.
Ramane de vazut ce resurse are aceasta tara pentru o regenerare completa, atat de mult asteptata. Asadar: "Tighina, extrema-urgenta!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.