Washingtonul si Moscova se contreaza, in continuare, pe tema amplasarii scutului american antiracheta. In vreme ce secretarul de stat american, Condoleezza Rice, da asigurari ca acest sistem este destinat protejarii in fata amenintarilor Teheranul
Washingtonul si Moscova se contreaza, in continuare, pe tema amplasarii scutului american antiracheta. In vreme ce secretarul de stat american, Condoleezza Rice, da asigurari ca acest sistem este destinat protejarii in fata amenintarilor Teheranului, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, sustine ca scutul nu poate neutraliza rachetele iraniene sau nord-coreene. Tonul Moscovei s-ar putea tempera in schimb, in cazul amplasarii scutului american antiracheta in Romania, Turcia sau Bulgaria, sustin expertii rusi.
Moscova ar putea sa accepte, chiar daca impotriva vointei sale, ideea amplasarii sistemului american antiracheta in Europa, daca acesta ar fi instalat in extremitatea sudica a NATO, adica in Turcia, Romania sau Bulgaria, nota cotidianul Washington Post in editia de ieri, citand o analista rusa. Potrivit expertei Irina Kobrinskaia, de la Institutul pentru Economie Mondiala si Relatii Internationale de la Moscova, oficialii rusi vad in elementele sistemului american antiracheta amplasate in Cehia si Polonia o amenintare pentru Rusia. De altfel, chiar presedintele Vladimir Putin a catalogat planurile Washingtonului drept o amenintare la securitatea Rusiei. Ziarul Financial Times a avansat, in editia de ieri, ipoteza unor experti care cred ca locatia ideala pentru scutul american antiracheta din Europa s-ar afla, din punct de vedere geografic, la estul bazei militare cehe de la Jince, precum si in Rusia, Belarus, Ucraina, Georgia sau Lituania. "Nivelul de securitate al Poloniei si al Cehiei nu se va imbunatati simtitor in urma instalarii elementelor antiracheta, insa cele doua tari considera prezenta SUA pe teritoriul lor drept un scut impotriva influentei ruse si o rasplata pentru contributia americanilor in infrangerea Uniunii Sovietice", scria FT.
Washingtonul si Moscova revin cu precizari
"Amplasarea a 10 interceptoare in Polonia si a unor instalatii radar in Republica Ceha nu poate reprezenta, in nici un caz, vreo amenintare la adresa Rusiei", a explicat, ieri, Condoleezza Rice, de la Berlin. Oficialul american a taxat drept "extrem de nefericite" comentariile generalului rus Nikolai Solovtov, care a avertizat ca Polonia si Republica Ceha risca sa devina tinte ale Rusiei. De la Moscova, ministrul rus de Externe a apreciat ca elementele scutului american nu vor permite SUA sa contracareze amenintarea cu rachete lansate de Iran sau Coreea de Nord. "Stim, potrivit expertilor, ca nu este posibil sa indeplinesti obiectivul de a contracara rachetele lansate din Iran si Coreea de Nord", a spus Lavrov, negand faptul ca Moscova ar fi spus vreodata ca scutul american din Europa ar avea ca tinta Rusia. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.