Fiul lui Charles vrea musai in Irak. Armata nu il lasa.

Planul britanic presupune retragerea imediat ce guvernul irakian poate tine singur situatia sub control, dar pina atunci, un ofiter mai „special" din armata Regatului Unit da bataie de cap ministerului apararii - printul Harry, al doilea fiu al printului Charles si al treilea in linie ca mostenitor al tronului.

Magnet pentru gloante

Ministerul apararii britanic a dezmintit informatiile potrivit carora printul Harry ar pleca in Irak, dar ziarele din Insula abunda de stiri pe acest subiect. Problema se pune mai degraba astfel: nu daca printul va merge la razboi sau nu, ci cum va fi asigurata siguranta lui acolo. Toata lumea e de acord ca un membru al familiei regale britanice in Irak ar fi imediat cautat si transformat in tinta favorita a insurgentilor siiti despre care se spune ca sint finantati de Iran.

Printul rebel

Printul Harry e faimos pentru nonconformismul sau. Tocmai de aceea exista temerea ca va cere el insusi sa plece in Irak, in aprilie, impreuna cu contingentul sau, programat sa stea acolo sase luni. De altfel, el a insistat de nenumarate ori sa nu aiba tratament preferential in armata si chiar exista un ordin de la Casa Regala in acest sens. Tocmai de aceea, printul este foarte indragit de colegii si de subalternii sai. Harry are 22 de ani si a absolvit prestigioasa academie militara Sandhurst.

Printul a provocat numeroase scandaluri: prins ca fuma marijuana sau ca bea alcool desi era minor, petreceri-monstru, iesiri frecvente in cluburile selecte ale Londrei, costumarea in nazist la un bal mascat. Harry a amenintat ca, daca nu va fi trimis in Irak, va parasi armata.

Cifre pentru Irak 1.500 de soldati britanici, din totalul de 7.000, vor incepe retragerea din sudul Irakului. Si Coreea de Sud, Polonia si Danemarca au anuntat ca pregatesc retragerea trupelor. Romania ramine pe pozitii in topul statelor care contribuie cu soldati. Coalitia condusa de SUA in Irak are acum 147.000 de militari din 20 de tari.