Deficitul va fi si anul acesta de 10.000 de locuri, chiar daca vor fi construite 10 gradinite noi, pentru maxim 3000 de copii. Grav este faptul ca prescolarii nu vor putea fi prinsi in sistemul de invatamant special creat pentru ei in proiectul noii
Deficitul va fi si anul acesta de 10.000 de locuri, chiar daca vor fi construite 10 gradinite noi, pentru maxim 3000 de copii. Grav este faptul ca prescolarii nu vor putea fi prinsi in sistemul de invatamant special creat pentru ei in proiectul noii legi a invatamantului preuniversitar. Acesta prevede ca invatamantul prescolar sa fie organizat pentru copiii in varsta de 3 - 6 ani, in gradinitele cu program normal, prelungit sau saptamanal. Potrivit documentului, pot fi organizate grupe de gradinita si in cadrul altor unitati de invatamant preuniversitar, dar nu este cazul Bucurestilor, aflat intr-o continua "avalansa" de elevi din localitatile limitrofe veniti sa studieze aici. Nici clasele pregatitoare, trecute in proiect la capitolul "invatamant primar", nu se stie unde vor fi amenajate. Ce se stie sigur este ca in acest tip de invatamant vor fi inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani, pana la data inceperii anului scolar.
De parca n-ar fi fost suficiente aceste neajunsuri, seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti i-a avertizat pe directorii scolilor si gradinitelor sa respecte criteriile de inscriere a prescolarilor si a elevilor de clasa I pentru viitorul an scolar. "Voi fi extrem de dur cu cei care incalca principiile pe care le-am gandit de comun acord. Nu se poate sa stam de vorba, sa va transmitem criteriile pe baza carora se fac inscrierile, si la trei zile sa apara in presa un articol prin care tot ce am vorbit sa fie dat peste cap. (...) Daca o unitate este prinsa, intr-un reportaj la televiziune sau intr-un articol de ziar, imaginea va fi proasta pentru toti. Iar eu nu o sa accept asa ceva", le-a spus inspectorul general. Primul criteriu de inscriere la gradinita sau la scoala in clasa I este domiciliul aflat in apropiere, apoi au prioritate fratii copiilor aflati in aceste unitati de invatamant.
Referindu-se la numarul de locuri in scoli la clasele I, Cristian Alexandrescu a spus ca sunt suficiente pentru acoperirea necesarului. "Problema este ca avem unitati asaltate, dar avem si unitati de care se fuge. Aici cred ca este vorba de managementul directorului fiecarei unitati", a explicat inspectorul. El a spus ca trebuie sa existe criterii de selectie pentru fiecare dosar si ca in acceptarea unui dosar nu va conta daca cineva l-a depus cu trei ani inainte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.