"Retrocedarea Pelesului si a Pelisorului se va face direct de catre Ministerul Culturii si Cultelor, in timp ce Stavilari si Ceramica vor fi retrocedate printr-o decizie a Centrului European de Cultura Sinaia. Cele doua decizii de retrocedare vor fi
"Retrocedarea Pelesului si a Pelisorului se va face direct de catre Ministerul Culturii si Cultelor, in timp ce Stavilari si Ceramica vor fi retrocedate printr-o decizie a Centrului European de Cultura Sinaia. Cele doua decizii de retrocedare vor fi puse in aplicare imediat ce vor fi semnate, respectiv saptamana viitoare", a adaugat Iorgulescu. Totodata, ministrul a declarat ca, dupa semnarea celor doua decizii succesive de retrocedare a domeniului Peles, se va semna si memorandumul de retrocedare a domeniului Peles intre statul roman si Casa Regala, in cadrul unei ceremonii. "Urmeaza ca intr-un timp scurt Casa Regala sa-si arate dorinta de a vinde aceste proprietati, intreg domeniul Peles, cateva hectare de teren si partea veche a Foisorului catre statul roman. Vom organiza o evaluare a acestor imobile si terenuri pe baza unui audit cu specialisti romani si straini. Dupa care ne vom manifesta dreptul de preemptiune si vom face rascumpararea. Nu am precizat inca o suma in memorandumul aprobat de Guvern, pentru ca sumele vor fi rezultatul unei negocieri", a subliniat Adrian Iorgulescu. Ministrul a adaugat si faptul ca memorandumul care urmeaza sa fie semnat de statul roman si Casa Regala prevede ca Pelesul va ramane "in perpetuitate", ca muzeu, statului roman. Acelasi lucru se va intampla si cu palatul Foisor care va deveni "o resedinta de protocol". Mai mult, prin acelasi memorandum, Casa Regala se obliga sa nu mai solicite niciodata retrocedarea bunurilor mobile din domeniul Peles. "Casa Regala se obliga sa nu mai solicite niciodata statului roman eventuala recuperare a bunurilor mobile din Peles, Pelisor si Foisor a caror valoare este enorma", a spus Iorgulescu, precizand ca acestea vor ramane in proprietatea statului roman. Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, "memorandumul se refera la faptul ca Regele si Guvernul recunosc valoarea culturala a Muzeului Peles si ca ambele parti doresc ca Muzeul Peles si Pelisor sa ramana la dispozitia vizitatorilor". Memorandumul a fost aprobat in cursul zilei de marti, de Guvern.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.