Lucrarea, aparuta la Editura ZIUA, va fi prezentata celor peste 300 de invitati de catre directorul general al ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, insotit de conferentiarul universitar Ionel Nicu Sava, editorul cartii.
Trebuie remarcata atitudinea pozitiva a crestin-democratilor germani fata de extinderea Uniunii Europene catre Europa de Est. Prin discursurile sale - o parte din ele publicate in carte - prin contactele politice pe care le-a avut, prin intalnirile si vizitele in tarile candidate, presedintele Parlamentului European, crestin-democratul german Hans-Gert Pöttering, a transmis in permanenta disponibilitatea de a primi noi membri si a furnizat sprijinul politic necesar pentru indeplinirea criteriilor de aderare. Un numar de discursuri de principiu rostite in Polonia, de exemplu, arata clar sustinerea de care s-a bucurat aceasta tara catolica, vecina Germaniei, in procesul de integrare. In ceea ce priveste Romania, sprijinul popularilor europeni, a crestin-democratilor germani a contribuit decisiv la primirea sa in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Dupa 1990, partide din tarile est-europene s-au asociat miscarii crestin-democrate europene. In Polonia, traditia religioasa catolica a permis infiintarea unui partid crestin-democrat mai usor. In alte tari, cum este si Romania, se cauta o corespondenta intre crestinismul ortodox si cel catolic pentru sustinerea unei miscari politice crestin-democrate. O serie de partide romanesti imita, cel mai adesea stangaci, precum PD, sau demagogic, ca PNG, ideile politice crestin-democrate. Se simte o acuta lipsa de lideri cu viziune crestin-democrata in intreaga Europa de Est. Intre timp, o parte din miscarile politice vest-europene conservatoare au devenit mai seculare in ceea ce priveste orientarea religioasa, lucru ce faciliteaza accesul unor partide al caror program politic nu este cu necesitate inspirat de preceptele religioase crestine.