Cresterea pietei farmaceutice a fost anul trecut de 19,2%, putin sub pragul estimat de specialisti.

In 2006, piata farmaceutica romaneasca a cunoscut o rata de crestere de 19,2%, in usoara ascensiune fata de 18,1% cit s-a inregistra
Cresterea pietei farmaceutice a fost anul trecut de 19,2%, putin sub pragul estimat de specialisti.

In 2006, piata farmaceutica romaneasca a cunoscut o rata de crestere de 19,2%, in usoara ascensiune fata de 18,1% cit s-a inregistrat in anul precedent, insa sub pragul de 20% prognozat de specialisti, spune cel mai nou raport dat publicitatii de compania de cercetare Cegedim Romania.

Anul trecut, piata farmaceutica a crescut pe fondul unei dezvoltari semnificative a segmentului de retail si al redresarii segmentului de spital, precum si datorita ultimului trimestru al anului 2006, care a imbunatatit rata de crestere a pietei totale (19,2 fata de 17,9% la sfirsitul trimestrului al treilea), se spune in acelasi studiu.

Astfel, vinzarile de medicamente prin farmacii au atins 4,34 miliarde de lei (1,23 miliarde de euro), generind o rata de crestere a pietei de retail cu 25% mai mare decit in 2005. Vinzarile de medicamente prin intermediul spitalelor au avansat cu doar 1,2%, ajungind la 1,22 miliarde de lei (348 de milioane de euro). Pe segmentul de produse cu prescriptie medicala, piata a crescut cu 25,7% fata de 2005, iar cea a produselor fara prescriptie medicala cu 22,5%.

Vinzarile totale de medicamente s-au ridicat anul trecut la 5,5 miliarde de lei (1,55 miliarde de euro), retailul farmaceutic reprezentind circa 80% din totalul pietei, restul de 20% fiind reprezentat de consumul din spitale.

Arii terapeutice si vinzari

Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, comercializate prin intermediul farmaciilor, au totalizat vinzari de 3,44 miliarde de lei (977,1 milioane de euro), in crestere cu 25,7%, iar cele fara prescriptie au adus companiilor venituri de 897,5 milioane de lei (255 de milioane de euro), cu un avans de 22,5%.

Pe tendinta de crestere a pietei totale, Cegedim a consemnat o crestere a tuturor grupelor terapeutice mari. Astfel, cea mai mare crestere de anul trecut a fost de 33,3%, inregistrata de medicamentele pentru singe si organe hematoformatoare. De asemenea, in topul celor mai bine vindute medicamente au ramas cele destinate sistemului cardiovascular, care au atins la finele anului trecut 1,07 miliarde de lei, in crestere cu 32,2% fata de 2005. In acelasi timp, vinzarile la medicamentele pentru sistemul musculo-scheletic au crescut cu 27%.

Cegedim Romania precizeaza ca datele prezentate estimeaza fluxul de produse la iesirea din farmacie si spital catre pacient si reprezinta exclusiv produsele farmaceutice ale companiilor, nu si cele parafarmaceutice, cosmetice sau veterinare.

Cea mai dinamica piata din regiune

Pentru 2007, rata de crestere estimata de specialisti este de 15%, in usoara scadere fata de nivelul anului 2006. Cu toate acestea, piata farma de la noi inregistreaza o rata de evolutie semnificativa si se dovedeste mai rapida decit alte piete din regiune sau din Uniunea Europeana, se spune in acelasi studiu. Specialistii Cegedim precizeaza ca aceasta evolutie poate fi depasita in conditiile unei finantari si functionari corespunzatoare a sistemului public, dublata de cresterea importantei starii de sanatate pentru publicul larg. In privinta companiilor, analistii apreciaza ca rezultatele vor depinde in continuare de portofoliul de produse, de strategia de promovare si de eficienta operationala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.