Ieri s-a decis constituirea unei noi comisii, de data asta sub autoritatea premierului: cea pentru studierea robiei romilor.

Premierul Tariceanu a aprobat ieri infiintarea unei comisii pentru studierea robiei romilor, concluziile acesteia urmind sa fie detaliate intr-un raport care va face recomandari in domeniul educatiei, promovarii istoriei si culturii etniei rome, potrivit NewsIn.

Viitor recent

Prim-ministrul da astfel curs unei propuneri venite din partea societatii civile. Tariceanu a desemnat Agentia Nationala pentru Romi ca, pina la 1 martie, sa asigure constituirea comisiei, in colaborare cu Centrul de Studii Rome din Bucuresti. Mariea Ionescu, secretar de stat si presedinta a Agentiei, a declarat pentru „Cotidianul" ca „deja l-am invitat pe domnul Constantin Balaceanu-Stolnici si pe George Sarau sa faca parte din comisie". Ionescu apreciaza aceasta initiativa, cu atit mai mult cu cit, fiind decisa printr-o hotarire de guvern, este institutionalizata. Agentia Nationala pentru Romi va elabora proiectul, inclusiv costurile, despre care Mariea Ionescu estimeaza ca, „dupa cum am vazut in cazul comisiei Elie Wiesel, ar putea ajunge la 100.000 de euro". Decizia premierului a fost luata in ziua care marcheaza 151 de ani de la ultimul act de dezrobire a romilor. Anul trecut, inaintea Zilei Internationale a Romilor, nou infiintata Alianta Civica a Romilor cerea ca Biserica Ortodoxa Romana sa prezinte scuze pentru anii de robie ai romilor.