Un atac aerian al SUA impotriva Iranului - in cazul in care Washingtonul ar opta pentru aceasta solutie - ar avea drept tinta bazele aeriene si navale ale republicii islamice, silozurile de rachete ale acesteia si centrele de comanda si control. Wash
Un atac aerian al SUA impotriva Iranului - in cazul in care Washingtonul ar opta pentru aceasta solutie - ar avea drept tinta bazele aeriene si navale ale republicii islamice, silozurile de rachete ale acesteia si centrele de comanda si control. Washingtonul insista ca nu intentioneaza sa lanseze un astfel de atac, ci incearca, doar, sa convinga Teheranul sa stopeze operatiunile de imbogatire a uraniului. Si ONU a cerut Iranului sa inceteze aceste activitati, avertizand ca, in caz contrar, Teheranul se va confrunta cu sanctiuni economice. Surse diplomatice au indicat, insa, pentru BBC, ca SUA au un plan de rezerva, iar inaltii responsabili de la Comandamentul central al fortelor americane din Florida si-au stabilit deja posibilele tinte din Iran. Pe lista acestor tinte figureaza centrul de imbogatire a uraniului de la Natanz, dar si alte "facilitati" de la Isfahan, Arak si Bushehr. Conform BBC, SUA ar putea initia un atac impotriva Iranului in cazul in care obtin o confirmare ca aceasta tara dezvolta o arma nucleara, ceea ce Teheranul neaga in momentul de fata. Totodata insa, si un atac soldat cu numeroase victime in randul fortelor SUA din Irakul invecinat ar putea declansa o campanie de bombardamente, daca s-ar demonstra implicarea Teheranului in respectivul atac. In cadrul raidurilor, bombardiere Stealth B2 ar lansa bombe antibuncar asupra sitului de la Natanz, aflat la o adancime de circa 25 de metri. La inceputul lui februarie, o serie de oficiali americani s-au erijat in detinatori ai unor dovezi conform carora Iranul ar furniza arme militiilor siite irakiene. La momentul respectiv, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a apreciat ca declaratiile americane nu reprezinta decat niste "scuze pentru prelungirea sederii" fortelor SUA in Irak. Intre timp, portavionul american USS John C. Stennis, a sosit, luni, in Golf, unde s-a alaturat portavionului USS Dwight D. Eisenhower.
ElBaradei: Teheranul mai are un an pana la bomba
Iranul va dispune de cunostintele necesare pentru a imbogati uraniul la scara industriala in sase luni sau maximum un an, a afirmat directorul Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA, cu sediul la Viena), Mohamed ElBaradei, intr-un interviu difuzat in numarul de ieri al cotidianului britanic Financial Times. Teheranul ar putea dispune de 3000 de centrifuge in urmatoarele luni, a declarat el. ElBaradei a mai estimat ca, dupa toate probabilitatile, Iranul nu se va conforma cererii Consiliului de Securitate de a-si suspenda activitatile de imbogatire a uraniului. De altfel, aceasta a fost si decizia fara echivoc formulata de Teheran. Directorul AIEA s-a intalnit, ieri, la Viena, cu principalul negociator in dosarul nuclear al Iranului, Ali Larijani, urmand ca, in aceasta saptamana, sa inainteze Consiliului de Securitate al ONU un raport considerat "crucial" despre stadiul programului nuclear iranian. In acest document, ElBaradei trebuie sa indice daca Iranul a acceptat sau nu sa se conformeze rezolutiei Consiliului de securitate, votata in 23 decembrie 2006, care cere suspendarea imbogatirii uraniului, rezolutie careia Teheranul a refuzat sa-i dea curs pana in prezent. Dar ElBaradei a sesizat ca "exista o mare diferenta intre a acumula cunostinte pentru imbogatirea uraniului si a dezvolta o bomba atomica". In baza estimarilor serviciilor de informatii americane si britanice, el afirma ca Iranul nu va fi in masura sa produca o arma nucleara decat peste cinci, pana la 10 ani.
Teheranul acuza spionajul occidental
Serviciile speciale americane, britanice si israeliene sunt implicate in activitati subversive pe teritoriul iranian, considera ministrul iranian de Interne, citat de mass-media internationale. "Activitatile subversive au avut loc in mai multe parti ale tarii, printre care si provinciile Khuzestan, Kurdistan si Azerbaidjanul de Vest", a adaugat el.
Ministrul a explicat ca serviciile speciale ale acestor tari au fost implicate si in cele doua explozii produse saptamana trecuta in orasul Zahedan, aflat la frontiera sud-estica. O masina incarcata cu explozibil a fost detonata, miercurea trecuta, la trecerea unui autobuz la bordul caruia se aflau militari, provocand moartea a 11 persoane si ranirea altor 31. Un grup terorist, Jundollah, a revendicat atentatul. O alta explozie s-a produs vinerea trecuta la scoala de fete din Zahedan, insa nu au fost inregistrate victime.
Fortele iraniene au declarat ca cinci persoane suspectate de organizarea atacului au fost arestate imediat dupa producerea deflagratiei.
Demonstratie de forta a Gardienilor Revolutiei
Armata ideologica a regimului islamic iranian, Gardienii Revolutiei, a simulat, ieri, un contraatac aerian, in cadrul manevrelor incepute luni in Iran, au anuntat surse oficiale locale, citate de mass-media internationale. Fortele Gardienilor Revolutiei au respins un atac aerian simulat cu elicoptere, avioane si rachete inamice, folosind 620 de rachete antiracheta si tunuri antiaeriene. In manevrele terestre cu denumirea de cod "Eghtedar" (Maretia), lansate incepand de luni in 16 din cele 30 de provincii iraniene, sunt implicate aproximativ 3000 de unitati echipate cu arme antiaeriene si antitanc. Exercitiile militare iraniene sunt programate sa dureze trei zile, fiind cele mai ample dupa cele desfasurate in martie 2006.
La manevre participa 20 de brigazi, cu efective estimate la aproximativ 60.000 de soldati, in cadrul carora vor fi testate "toate armele pe care le poseda Gardienii Revolutiei", armamentul "nou" din dotare incluzand rachete cu raza de actiune scurta, medie si lunga.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.