Anul acesta, Gala Premiilor UNITER se va desfasura pe 23 aprilie, la Sibiu, in cadrul programului "Capitala Culturala Europeana". Senatul Uniunii Teatrale a decis ieri ca editia din 2006 a Festivalului International Shakespeare, desfasurata la Cra
Anul acesta, Gala Premiilor UNITER se va desfasura pe 23 aprilie, la Sibiu, in cadrul programului "Capitala Culturala Europeana". Senatul Uniunii Teatrale a decis ieri ca editia din 2006 a Festivalului International Shakespeare, desfasurata la Craiova si Bucuresti, va primi, cu acest prilej, Premiul de Excelenta al UNITER.
In sedinta de luni, senatul UNITER a facut publica lista premiilor pentru intreaga activitate, a premiilor speciale, care se vor acorda in cadrul Galei, si, de asemenea, nominalizarile pentru celelalte categorii. Juriul de nominalizari a fost format din criticii Oltita Cantec, Alina Mang, Adrian Mihalache, Iulia Popovici si Nicolae Prelipceanu, urmand ca premiile sa fie stabilite de un alt juriu, care va desemna un castigator pentru fiecare categorie.
Pentru intreaga activitate vor primi distinctii actrita Valeria Seciu, actorul Csiky Andras, regizorul Lucian Giurchescu, scenografii Radu si Miruna Boruzescu si criticul Doina Modola. Tot pe baza deciziei oamenilor de teatru care fac parte din Senatul Uniunii Teatrale vor fi acordate sase premii speciale: muzica de teatru - Vasile Sirli, teatru de copii - Cornel Todea, teatru de papusi - Ella Conovici, teatru de revista - Mircea Crisan, circ - Gabriel Mosoianu, coregrafie - Razvan Mazilu. Laureatii acestor premii au fost decisi in urma voturilor exprimate de cei 17 membri ai Senatului prezenti la sedinta de luni (dintr-un total de 19), pe baza propunerilor venite din teatre si a celor facute de senatorii uniunii.
Tocilescu, Serban sau Maniutiu?
"Elisaveta Bam" in regia lui Alexandru Tocilescu, "Purificare" al lui Andrei Serban si "Iubirea Fedrei" in regia lui Mihai Maniutiu sunt montarile care isi disputa premiul pentru "cel mai bun spectacol". Lista nominalizarilor pentru cea de-a XV-a editie a galei Premiilor UNITER anuntata ieri este urmatoarea: * debut - Cristian Grosu (Graham din "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj), Anca Hanu (Grace din acelasi spectacol) si Katia Pascariu (Andreea din "Vitamine" de Vera Ion, Teatrul Foarte Mic, Bucuresti) * actrita in rol secundar - Rodica Mandache (Adel din "joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, Teatrul Odeon, Bucuresti); Andrea Tokay (Dupa din "Krum" de Hanoch Levin, Teatrul National Timisoara) si Florentina Tilea (Coreut, Profesoara si Ea din "Vremea dragostei, vremea mortii" de Fritz Kater, Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu) * actor in rol secundar - Constantin Cojocaru (Istvan din "joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, Odeon), Vlad Ivanov (Ivan Ivanovici din "Elizaveta Bam", dupa Daniil Harms, Teatrul "L.S. Bulandra", Bucuresti) si Sorin Leoveanu (Anchetatorul din "Crima si pedeapsa", dupa F.M. Dostoievski, Bulandra)
l actrita in rol principal - Andreea Bibiri (Grace din "Purificare"); Crina Muresan (Elizaveta Bam); Irina Wintze (Fedra din "Iubirea Fedrei") * actor in rol principal - Andras Hathazi (Tinker din "Purificare"); Zoltan Lovas (Hipolit din "Iubirea Fedrei" la Teatrul Clasic "Ioan Slavici", Arad) si Marius Stanescu (Hamlet din "Hamletmachine" de Heiner Muller, Odeon) * scenografie - Dragos Buhagiar ("Elizaveta Bam"), Andu Dumitrescu ("Vremea dragostei, vremea mortii") si Doru Pacurar ("Iubirea Fedrei") * regizor - Radu Afrim ("joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, Odeon); Andrei Serban ("Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj) si Alexandru Tocilescu ("Elizaveta Bam", dupa Daniil Harms, Teatrul Bucuresti) * critica - Florica Ichim (pentru efortul de redescoperire si pastrare a memoriei teatrului romanesc in calitate de editor al suplimentelor revistei Teatrul azi, Galeria Teatrului Romanesc, Eseuri, cronici, insemnari teatrale si Dramaturgie de azi), Liviu Malita (pentru proiectul de cercetare a fenomenului teatral romanesc in comunism si postcomunism, finalizat prin publicarea volumelor "Cenzura in teatru. Documente. 1948-1989" si "Viata teatrala in si dupa comunism", Editura Efes, Cluj) si Miruna Runcan (pentru incercarea de explorare practica a discursurilor teatrale ale actualitatii in cadrul proiectului "Dramaturgia cotidianului")
l teatru radiofonic - "Omul in fata istoriei sau Zgomotul furiei", scenariu de Ilinca Stihi dupa opera si viata lui Benjamin Fondane, regia artistica Ilinca Stihi; "Portretul doamnei T" de Ana-Maria Bamberger, regia artistica Attila Vizauer si "Rata salbatica" de Henrik Ibsen, regia artistica Gavriil Pinte. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.