Scandalos. Romania este privita de catre autoritati ale statelor Uniunii Europene drept o entitate transformata in pres numai bun pentru sters picioarele. "Un pasalac nemtesc" a fost intitulat un scurt material publicat in editia de ieri a Ziarului Z
Scandalos. Romania este privita de catre autoritati ale statelor Uniunii Europene drept o entitate transformata in pres numai bun pentru sters picioarele. "Un pasalac nemtesc" a fost intitulat un scurt material publicat in editia de ieri a Ziarului ZIUA. Se referea la o ultima mustruluiala, jignitoare si umilitoare, administrata autoritatilor de la Bucuresti. De catre Susanne Kastner, vicepresedinte al Bundestag-ului. Care, de altfel, a si recidivat, intervenind in batalia politica de la Bucuresti. In favoarea Monicai Macovei. Si amenintand, nici mai mult, nici mai putin, ca daca Guvernul renunta la serviciile actualului ministru al Justitiei ar putea fi compromisa integrarea in UE, urmand a fi reactivata clauza de salvgardare. In fata unui asemenea afront, Bucurestiul tace. Avem ceva de invatat din acest incident care in Romania trece aproape neobservat?
Nu cazul Monicai Macovei merita a fi discutat de aceasta data. Este absolut neimportant, atunci cand in balanta este insasi demnitatea nationala, daca Monica Macovei este un campion al reformei, cum o prezinta unii dintre sustinatorii ei externi si interni, ori unul dintre cei mai prosti ministri pe care i-a avut vreodata Justitia si, pe deasupra, corupt sub aspect politic si material. Fie inger, fie demon, Macovei nu este, pana la urma, decat o piesa pe tabla de sah a politicii interne. Orice guvern si orice partid aflate la putere au dreptul, intr-un stat suveran, sa numeasca pe cine vor, la orice minister si, de asemenea, pot face demiteri dupa bunul plac. Si orice Parlament, intr-o tara suverana, poate aproba o motiune simpla de cenzura impotriva oricarui demnitar. Este Romania un stat inferior? Este Guvernul de la Bucuresti o fata in casa a Uniunii Europene? Este Parlamentul Romaniei mai prejos decat parlamentele altor state? Sa ne imaginam ca un vicepresedinte al Parlamentului de la Bucuresti sau oricare alt demnitar cu functie echivalenta ar recomanda, in mod public, Guvernului de la Berlin sa mentina sau sa demita un ministru. Ar iesi un urias taraboi international. Cum ar fi si firesc. Presa germana ar exploata copios uriasul scandal generat de un demnitar dambovitean. Guvernul Germaniei ar reactiona instantaneu. Ca, de altfel, si Bundestag-ul. Autoritatile UE ar fi sesizate sau chiar s-ar autosesiza asupra gravului act de incalcare a suveranitatii unui stat. In scurt timp, in numele statului roman, cele mai inalte autoritati de la Bucuresti ar fi silite sa isi ceara scuze. Cum au facut si fata de Guvernul Italiei, mult mai putin lezat prin "incidentul Irak". Cum se explica de ce, in sens contrar, nu exista o reactie cat de cat direct proportionala cu gravitatea interventiei doamnei Susanne Kastner?
Primul care ar fi trebuit sa sara in sus ar fi fost ministrul roman de Externe. Dar sa-i dam, de asta data, circumstante lui Ungureanu, intrucat la data comiterii infractiunii politice era pe jumatate plecat din Guvern. Urmatorul este Tariceanu. Caruia i s-a administrat o palma pe obraz. El ar fi trebuit sa ia foc. Chiar si in ipoteza inversa, in care doamna Susanne Kastner ar fi sustinut demiterea Monicai Macovei, situatia ar fi fost la fel de grava. Ar fi trebuit sa reactioneze imediat seful statului. Dar, ca si Tariceanu, ca si ceilalti protagonisti ai scenei noastre politice, Basescu este preocupat mai degraba sa-si regleze propriile conturi politice decat sa se ingrijeasca de mandria nationala a romanilor si de demnitatea statului pe care inca il mai reprezinta. Sunt sigur ca ar fi trebuit sa avem o reactie puternica si din zona Parlamentului. Dar si acolo se practica jocuri cu miza mica si exclusiv interna.
Si astfel, pentru ca oamenii de stat pe care ii avem sunt "Mitici", ne transformam in pasalac. Ieri, nemtesc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.