In 2006, valoarea importurilor de produse alimentare a depasit cu 1,5 miliarde de euro exporturile.

Deficitul Romaniei din comertul agroalimentar a crescut anul trecut cu 16,5%, la peste 1,5 miliarde de euro, in contextul unor importur
In 2006, valoarea importurilor de produse alimentare a depasit cu 1,5 miliarde de euro exporturile.

Deficitul Romaniei din comertul agroalimentar a crescut anul trecut cu 16,5%, la peste 1,5 miliarde de euro, in contextul unor importuri de peste 2,4 miliarde de euro, provenite in principal din state ale Uniunii Europene. Romania a realizat anul trecut exporturi de produse agroalimentare de circa 850 de milioane de euro, in crestere cu 26,8%, in timp ce importurile au fost cu aproape 20% mai mari decit in anul anterior, potrivit datelor Ministerului Agriculturii furnizate ieri agentiei MEDIAFAX.

Principalul partener al Romaniei in sectorul agroalimentar a fost Uniunea Europeana, comertul cu statele din UE fiind si principala sursa de deficit. Firmele romanesti au livrat in UE produse in valoare de peste 500 de milioane de euro, dar importurile din statele membre UE s-au ridicat la 1,3 miliarde de euro. Principalele produse livrate de Romania anul trecut pe piete externe au fost animalele vii, griul si semintele de floarea-soarelui, aceste grupe acoperind peste 40% din totalul exporturilor. In ceea ce priveste importurile, in tara au intrat anul trecut in principal produse care sint realizate si la noi, dar oferta interna nu acopera consumul. Astfel, peste o treime din importuri reprezinta cantitati de carne de porc, zahar, tigari si tutun. (M.R.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.